Медия без
политическа реклама

Лечева заварила от Радостин Василев разрушени отношения в спорта

Никой не бива да си мисли, че от него започва всичко, посочи служебният министър

27 Авг. 2022
БГНЕС
Радостин Василев предаде министерския стол в спорта на Весела Лечева на 2 август.

Публичните впечатления за липса на комуникация между ръководството на министерството на младежта и спорта и спортните организации в България през последната половин година бяха потвърдени от служебния ресорен министър Весела Лечева. Тя разкри, че е заварила от предшественика си Радостин Василев "много тежко разрушение" на отношенията в спорта у нас.

"Аз не обичам тези, които застават на този стол, да казват, че за първи път се прави нещо значимо в спорта и че от тях започва спортът. Искам малко повече смирение и повече признателност към всички онези, които са били преди нас и предстои да бъдат на него след нас. Да признават постиженията от предишните ръководства. Разбира се, когато има порочни практики и когато има наистина какво да се критикува, да бъдат безкомпромисни. Мога да кажа, че това, което виждам в ежедневието си, е едно много тежко разрушение в отношенията между спортните организации и министерството. Тук трябва да има непрекъснат диалог, федерациите и клубовете са естественият партньор на ММС", сподели Лечева пред bTV.

Бившата световна шампионка и двукратна сребърна медалистка от олимпийски игри в стрелбата с пушка отхвърли обвиненията на Василев, че връща в структурите на спортното министерство "хора на ГЕРБ". През изминалата седмица служебният министър смени назначените от предшественика си ръководства на всички четири държавни дружества, чийто принципал е - Българския спортен тотализатор, "Национална спортна база", "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти".

Седмица след като обяви публично, че е установила проблеми в работата на Българския спортен тотализатор (БСТ) и Националната спортна база (НСБ), служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева уволни ръководствата на двете дружества, чийто принципал е.
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева предприе кардинални промени и в другите две държавни фирми, чийто принципал е.

"Връщам в министерството хора, които могат от деня Х да започнат веднага работа и да влязат в своите функции. Никой да не се почувства ощетен по отношение на подготовка и на резултатите към дружеството. Очаквам повече приходи от тотото. То работи в една добра монополна среда. В медийното пространство се завъртяха много от договорите, които са сключени. Тук трябва да се подхожда изключително професионално по отношение на рекламна кампания и ефективността на разходите. Трябват наистина компетентни и отговорни хора", обясни Лечева.

Тя упрекна предишния министър Радостин Василев и за готовността му да отпусне допълнителни средства в огромен размер за все още невъведената в експлоатация "Арена Бургас". Залата в черноморския град вече струва на държавния бюджет 63,8 млн. лв. при първоначална прогнозна стойност 38,4 млн. лв., а в началото на годината стана ясно, че правителството на Кирил Петков предвижда нови 15 млн. лв. за "довършителни дейности".

"Зала "Арена Бургас" стана много емблематична. Там вървя една много дълга сага. Имаме огромно разминаване. Виждам, че предишното ръководство е имало желание да дофинансира тази зала. Но аз например смятам, че е необосновано да се дават допълнително средства, след като няколко пъти вече са правени допълнителни споразумения и плащания. Тези процедури по обществени поръчки трябва да се справят и договорите да се изпълняват", категорична беше Лечева.

Нови 15 млн. лв. държавни средства отпуска правителството за довършване на спортната зала "Арена Бургас". С този транш стойността на строящото се вече над 7 години многофункционално съоръжение в бургаския кв. Изгрев" ще скочи до фантастичните 79 млн. лв.
Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация "Арена Бургас" са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година.

Още по темата