Медия без
политическа реклама

Лечева уволни назначените от Радостин Василев шефове на тотото

Служебният спортен министър смени и ръководството на НСБ, включвайки в него Йордан Йовчев

24 Авг. 2022
Весела Лечева пое управлението на спортното министерство от Радостин Василев на 2 август.
БГНЕС
Весела Лечева пое управлението на спортното министерство от Радостин Василев на 2 август.

Седмица след като обяви публично, че е установила проблеми в работата на Българския спортен тотализатор (БСТ) и Националната спортна база (НСБ), служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева уволни ръководствата на двете дружества, чийто принципал е. Директорите и на двете държавни фирми бяха назначени през последната половин година от нейния предшественик в кабинета на Кирил Петков - отцепилия се към края на мандата от ИТН Радостин Василев.

Всички членове на Управителния съвет на БСТ и 4/5 от тези на Съвета на директорите на НСБ са освободени с министерска заповед от 23 август. Предния вторник - по време на първата си официална медийна изява след встъпването в длъжност, Лечева заяви:

"Виждаме проблеми във функционирането на дружествата, съответно на българския спортен тотализатор. Той е много важен за финансирането на федерациите. (...) Проблеми има и по отношение на базите, на дружеството "Национална спортна база", което стопанисва всички важни бази за подготовка."

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка на работата на държавните и търговски дружества, на които е принципал.

За нов изпълнителен директор на тотото е назначен Ангел Иванов. Във визитката, предоставена от пресслужбата на ММС, той е представен като възпитаник на УНСС, завършил специалност "Финансов контрол", който има опит "в сферата на корпоративните финанси, бизнес администрацията и международното банкиране".

Като членове на УС са назначени още Таня Андреева (юрист), Галина Чернева (юрист), Гея Колекчова (счетоводител) и Радослав Щербаков (бивш главен счетоводител в НОИ и МЗ). Те заемат местата на петимата приближени на Радостин Василев, някои от които негови бивши съпартийци в ИТН - Александър Тодоров, Георгий Султанов, Росен Иванов, Никола Найденов и Слав Личев, назначавани поетапно от февруари до юни.

"В управлението, както и в спорта, аз имам високи очаквания и смятам, че приходите за федерации и клубове трябва да бъдат много по-големи от досегашните. Новите членове имат богат административен и професионален опит и са хора, на които имам доверие, защото идеите ни за ролята и развитието на БСТ съвпадат. Вярвам, че с резултатите си те ще го оправдаят", коментира служебният министър Лечева.

Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е нараснал рязко през първото полугодие на годината.

За нов изпълнителен директор на НСБ пък е избран Светослав Русинов, представен от ММС като юрист и икономист с 11-годишен стаж в структурите на дружеството - като юрисконсулт и старши юрисконсулт. През последните 5 години той е бил на служба и в другите две търговски дружества на спортното министерство, стопанисващи държавни имоти - от 2017 г. е бил юрисконсулт на "Сердика спортни имоти", а от септември 2020 г. е назначен за главен юрисконсулт в "Академика 2011".

Другите нови членове на Съвета на директорите на "Национална спортна база" са Данаил Димов (юрист и икономист), Виктор Попов (икономист) и бившият гимнастик Йордан Йовчев. Мястото си в ръководството запазва юристът Мартин Арсов, назначен на 17 март заедно с четиримата сега освободени шефове - Венцислав Петков, Владислав Божиков, Невена Полименова и Румен Муратев.

"Смяната на ръководството на НСБ се основава на желанието за спокойствие и предвидимост при използване на спортната база на дружеството от спортните организации. Необходими са хора с визия за предстоящите сложни времена, свързани с цената на енергоизточниците и инфлацията. С някои действия от сключване на спорни договори, недостатъчно обосновани действия, както и продължаващо бездействие при други, ръководството на НСБ изчерпа първоначалния ми кредит на доверие", обоснова решението си Весела Лечева.

Новото правителство най-после успя да получи мнозинство в управителния съвет на Българския спортен тотализатор. Днес като изпълнителен директор официално бе вписан Александър Тодоров, който също като спортния министър Радостин Василев е член на ИТН. За да стане изп.
Спортният министър Радостин Василев смени цялото ръководство на "Национална спортна база" ЕАД - дружеството, което управлява голяма част от големите спортни обекти в страната.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата