Медия без
политическа реклама

Лечева видя проблеми в тотализатора и спортните бази

В момента се извършва проверка на дейността на държавните дружества към ММС, обяви служебният спортен министър

16 Авг. 2022Обновена

Министерството на младежта и спорта (ММС) ще направи цялостна проверка на работата на държавните и търговски дружества, на които е принципал. Сред тях са спортният тотализатор, "Националната спортна база" , "Сердика спортни имоти", чиито ръководства бяха сменени от предишния министър Радостин Василев.

"Виждаме проблеми във функционирането на дружествата, съответно на българския спортен тотализатор. Той е много важен за финансирането на федерациите, защото бе анонсирано, че бюджетът на ММС е рекорден, но всъщност той е едва 0.08% от БВП на страната, което е много малко. Затова е важно как функционира тотализаторът, който финансира българския спорт - заяви Лечева на първата си пресконференция след встъпването в длъжност като служебен министър. - Проблеми има и по отношение на базите, на дружеството "Национална спортна база", което стопанисва всички важни бази за подготовка".

Лечева не се нае да коментира сключените рекламни договори от тотализатора, например (по над 74 000 лв. на излъчване на тираж по БНТ), нито факта, че много спортни обекти, стопанисвани от държавните дружества, не работят като спортни, а като лятно кино, бирария и т.н.

Но обеща, че в предстоящата седмица ще се запознае детайлно с нещата и "Ще има нарочна пресконференция, за да покажа състоянието на всичко, което ви интересува - разходването на средства, дейностите на министерството в последните години месеци и състоянието на базите".

 

ЗА "АРЕНА БУРГАС"

Лечева, която се завърна начело на българския спорт, след като в периода 2005-09 г. оглавяваше тогавашната агенция за младежта и спорта (ДАМС) коментира и състоянието на все още недовършената "Арена Бургас", която вече струва 65 млн. лв., и за която предишното правителство отдели в бюджета други 15 млн. лв. (Радостин Василев така и не благоволи да каже за какво са определени тези пари). 

"За "Арена Бургас" мисля, че се постъпи непрофесионално - едно огромно съоръжение, което все още не е завършено, много пари се изляха - близо 65 млн. лв. Съпътствано е с много нередности, скандали и порочни практики", каза тя.

Колко ще струва на държавния бюджет и кога ще бъде въведена в експлоатация "Арена Бургас" са два наглед прости въпроса за спортна зала, чийто строеж на практика приключи преди една година.

 

ЗА СТАДИОН "БЪЛГАРСКА АРМИЯ"

Предшественикът на Лечева промени идеята за реконструкция на стадиона в Борисовата градина, като вместо гласуваното от Министерски съвет смесено дружество между ММС и "ЦСКА-София", даде право на футболния клуб да действа самостоятелно, като концесионер. 

Днес Лечева заяви, че според нея този подход вероятно е правилен и смята да го продължи "като посока", като ММС ще следи много стриктно дали всички интереси на държавата се спазват, както и "ЦСКА-София" да спази всички поети ангажименти и плащания.

 

ЗА ОТНОШЕНИЯТА С ФЕДЕРАЦИИТЕ

"Наша основна цел е да осигурим максимално спокойствие на всички спортисти. Само след две години е олимпиадата в Париж и всички спортове, които ще участват там са започнали интензивна подготовка - каза Лечева. - Важно е финансовото обезпечаване на подготовката на всички спортисти, за да могат те да мислят само за спортния резултат".

Според Лечева е необходим диалог с федерациите, който е бил прекъснат в последно време (при управлението на Радостин Василев). 

"В нашата стратегия ще бъде не само броят на медалите, които се печелят от големи първенства, но и броят на децата, ангажирани със спорт. Също така физическото здраве на българските граждани. Трябва да престанем да броим медалите", добави служебният министър.

Лечева си постави за цел и оценка на работата и възможностите на държавните спортни училища. "За три месеца чудеса не могат да се направят, но оценка на спортните училища, държавните такива, е много важна", заяви тя.

Тя коментира и казуса с отнемането от Радостин Василев на лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ) и даването му на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС). Наскоро Върховният административен съд спря тези заповеди на Радостин Василев и сега автомобилизмът в страната е в очакване на нова порция съдебни разправии заради лицензите.

Заповедта на бившия вече спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщава на сайта си самата АФБ, която прилага и съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС).

"Ще се съобразим със съдебното решение. Прави ми впечатление, че има много личностни конфликти, които влияят на работата на федерации, като щангите, шахмата, автомобилизма", каза тя и обеща да опита да съдейства за разрешаване на споровете в автомобилизма, за да може този спорт да развива дейност.

 

НЯМА 100 МЛН. ЛВ. ЗА ФУТБОЛНИТЕ КЛУБОВЕ

В последните дни на своето управление Радостин Василев помпозно обеща 100 млн. лв. държавна помощ за професионалните футболни клубове в България. "Почти е готова програмата. Предполагам, служебният министър, който и да е той, по негово време ще е готова, все пак се изготвя от администрацията на министерството", заяви Василев на 20 юли.

Спортният министър в оставка Радостин Василев не се е отказал от идеята, която лансира преди месец - държавата да финансира футболни клубове в страната с общо 100 млн. лв. Тя е част от 6-месечната програма, която направихме заедно с ПП, ДБ и БСП.

"Да, запознах се с тези изказвания и се учудих, защото първо - става въпрос само за подпомагане на футболни клубове, и второ - за професионални клубове, повечето от които са акционерни дружества и развиват търговска дейност - каза Лечева. - Аз смятам, че България страда най-вече от липсата на онези малки квартални тренировъчни съоръжения, които могат да бъдат от полза за всички хора, които искат в свободното си време да спортуват. Поисках да видя дали има разработена такава програма. Има изготвена съвсем семпла наредба в три точки - нито има средства отделени, нито има програма". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?