Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът спря лицензионни каши на Радостин Василев в автомобилизма

Прекратено е отнемането на лиценза АФБ и е спряно издаването на такъв на БФАС

БГНЕС

Заповедта на бившия вече спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщава на сайта си самата АФБ, която прилага и съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС). От тях става ясно, че е спряна също така и заповедта за издаване на лиценз Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС), което Василев направи,след като отне правото на дейност на АФБ.

На 21 юли тричленен състав на ВАС с председател Ваня Станчева издава определение по дело 6303/2022 г., с което се спира предварителното изпълнение на заповед РД-09-393 от 18 май на Василев. Това е заповедта за отнемане лиценза на АФБ. И въпросното съдебно определение е вече в сила, след като спортното министерство не е обжалвало в 14-дневен срок, който е изтекъл във вторник, 9 август.

А на 4 август друг състав състав на ВАС с председател Марио Димитров, издава друго определение - по дело 6896/2022 г., с което пък спира предварителното изпълнение и на заповед РД-10-2 от 13 юли с което лицензът за дейност в България се дава на БФАС.

На практика това означава, че правото за администриране на автомобилния спорт в страната се връща в АФБ.

На сайта на тази федерация има писмо до всички клубове от федерацията, в което се изтъква:

"Вероятно всички си задавате въпроса какво ще се случи от тук насетне – отговорът е един – при влизане в сила на гореспоменатото Определение от 21.07.2022 г. АФБ ще продължава да единствената лицензирана спортна федерация за вида спорт „автомобилен спорт“. Бих искал да Ви запозная с цялата истина около отнемането на лиценза на АФБ, но не считам, че това е форум за това. От нас – АФБ, може да разчитате, че ще положим максимални усилия да реализираме всички възможни състезания и в края на годината да имаме легитимни шампиони в отделните дисциплини".

Писмото е подписано от Камен Михайлов, който обаче на 8 март подаде оставка като президент на АФБ под доста груб натиск от страна на бившия спортен министър, който публично обяви, че ММС му няма доверие и не иска да работи с него.

Всъщност Когато Радостин Василев се захвана с отнемането на лиценза на АФБ над 40 автомобилни клуба го обвиниха в политически мотиви, и че работи в полза на тогавашния съветник по спорта на премиера Кирил Петков - Димитър Илиев, който е бивш автомобилен пилот и син на президента на БФАС Владимир Илиев. Въпреки това Василев отне лиценза на АФБ и го върна на БФАС.

Ето и хронологията на конфликта:

Камен Михайлов подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) заради кризата в този спорт през последните месеци, наложената забрана за старт на новия сезон и заради вчерашната позиция на спортния министър Радостин Василев, защитаваща
Спортният министър Радостин Василев спази публичната си закана от вчера и днес отне лиценза за спортна дейност на Автомобилна федерация на България (АФБ).   Той направи това със своя Заповед № РД-09-393/18. г. издадена на основание чл. ал. т. предл.
Спортният министър в оставка Радостин Василев последователно и методично докара казуса около проблемите в автомобилния спорт на България до връщане на власт на старата федерация. Според съобщение от ММС, днес Василев е издал заповед № РД-10-2/13. г.

 

 

Още по темата