Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радостин Василев върна лиценза на старата автомобилна федерация

Министърът на спорта в оставка издаде заповедта си буквално на изпроводяк

13 Юли 2022
БГНЕС

Спортният министър в оставка Радостин Василев последователно и методично докара казуса около проблемите в автомобилния спорт на България до връщане на власт на старата федерация. Според съобщение от ММС, днес Василев е издал заповед № РД-10-2/13.07.2022 г., с която се издава "безсрочен спортен лиценз на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Българска федерация по автомобилен спорт“ (БФАС).

Така, буквално дни преди окончателното си излизане от кабинета на III етаж на Спортната палата, Василев върна БФАС отново в играта. В регистъра на лицензираните федерации на ММС тя все още не присъства, така че засега не е ясно кой е вписан като неин председател.

До тази развръзка се стигна след доста перипетии, безпардонно отношение на министъра спрямо действащата със законен лиценз Автомобилна федерация на България (АФБ) и отправени обвинения към него от над 40 авто клуба, че действа политически заради тогавашния съветник на премиера Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев и се опитва отново да върне БФАС, чийто президент бе бащата на Илиев - Владимир.

Стигна се до публично "сваляне на доверието" от страна на Радостин Василев към президента на АФБ Камен Михайлов и той подаде оставка през март.

Камен Михайлов подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) заради кризата в този спорт през последните месеци, наложената забрана за старт на новия сезон и заради вчерашната позиция на спортния министър Радостин Василев, защитаваща

Въпреки това спортният министър отне лиценза на АФБ със своя заповед от 18 май. Като мотив бе посочен чл. 24, ал. 1, т. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта, който гласи, че "се отнема спортният лиценз, когато спортната федерация е представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз". Какви са неверните данни или документи с невярно съдържание от ММС не уточниха.

Спортният министър Радостин Василев спази публичната си закана от вчера и днес отне лиценза за спортна дейност на Автомобилна федерация на България (АФБ).   Той направи това със своя Заповед № РД-09-393/18. г. издадена на основание чл. ал. т. предл.

По това време Димитър Илиев, сочен от клубовете като причина за тези действия на Радостин Василев, вече бе назначен от премиера Кирил Петков за зам.-шеф на Института за пътна безопасност. Но и това не продължи дълго. Преди два дни бившият автомобилен пилот бе освободен от този пост по негово желание.

Кирил Петков изненадващо освободи рали пилота Димитър Илиев като зам. председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Само преди дни двамата обявиха война на пътните хулигани. Петков назначи Илиев в средата на април т. г.

 

Още по темата