Quantcast

Медия без
политическа реклама

Камен Михайлов подаде оставка като шеф на автомобилизма у нас

Клубове обвиняват спортния министър в тенденциозно отношение и подкрепа по политическа линия за федерация с отнет лиценз

08 Март 2022
пресклуб България
Участниците в пресконференцията изразиха готовност за обединение на всички в автомобилния спорт

Камен Михайлов подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) заради кризата в този спорт през последните месеци, наложената забрана за старт на новия сезон и заради вчерашната позиция на спортния министър Радостин Василев, защитаваща конкурентната, но с отнет още през 2019 г. лиценз, Българска федерация по автомобилни спортове (БФАС).

Всъщност, макар министър да няма право да се меси във вътрешните дела на федерациите, Василев вчера направи точно това, заявявайки: "Считам поведението на Камен Михайлов като основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България и категорично заявявам, че това лице не се ползва с доверието ми, нито с доверието на цялото ръководство на министерството".

В позицията си Василев се изразява почти като адвокат на БФАС, с което засили съмненията, изтъкнати от 42 клуба-членове на АФБ, че действа политически, като заради съветника на премиера Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев (бивш пилот, и кандидат депутат от ПП) се опитва да върне лиценза на БФАС, чийто президент бе бащата на Илиев - Владимир.

На пресконференция днес Камен Михайлов присъства виртуално, тъй като е в ковид карантина. Той заяви, че изявлението на ММС "внушава неистини и потвърждава съмненията за тенденциозното отношение на министър Василев към АФБ". И подаде "оставка в името на автомобилния спорт", като добави, че "държи на мъжката си дума".

Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев пък заяви:

"Министър Василев няма доверие към г-н Михайлов, но от една среща за половин час изгражда ли се доверие? Ще повторя казаното от г-н Михайлов, че всички съдебни битки срещу БФАС са спечелени на първа, втора, трета инстанция. БФАС има 7-8 загубени дела, но въпреки всичко намери някакви политически ходове, с които да повлияе на служебния спортен министър. Силно се надявам сега г-н Василев да е повлиян от съветници. Никой не търси конфликт, г-н министър. Хората са инвестирали немалко пари, немалко време и немалко нерви. Разберете правилно, всеки ще си защитава позицията. Неколкократни са писмата към FIA кой управлява спорта в международен аспект. Казусът там е изчистен. Само за последната година сме инвестирали над 126 000 лв. в материална база. Отделно от това са финансирани състезания, за да завършим сезоните".

На пресконференцията бе изтъкнато, че само преди месец Върховният касационен съд е потвърдил, че последното общо събрание, на което 80% от присъстващите клубове са избрали ново ръководство, е било редовно. Тодор Христов от АФБ, добави:

"След вчерашното изявление в мен остава впечатление, че г-н Василев адвокатства за федерацията с отнет лиценз, която е обжалвала и на всички инстанции е загубила. Министър Василев е юрист и би трябвало да ги провери тези неща и да ги знае".

Калоян Станчев все пак обяви, че всички в АФБ искат "заравяне виртуалната томахавка" с БФАС и призова за "обединение за постигане за нещо градивно" . Той подчерта, че "това боричкане смазва спорта".

"Ние не търсим конфликт с никого. Готови сме да подадем ръка на всички колеги пилоти - да се обединим и да работим в полза на любимия ни спорт. В АФБ сега членуват 63 клуба, в БФАС има 9", каза още Станчев.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА НА КОНФЛИКТА

През април 2018 г. Калоян Станчев бе избран от общо събрание с голямо мнозинство за президент на БФАС на мястото на Владимир Илиев. Впоследствие клубове, симпатизиращи на Илиев, обжалваха това решение. Така новото ръководство не можа да бъде вписано в Търговския регистър и да влезе във функциите си.

След продължителни разправии и съдебни битки, през януари 2019 г. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) уведоми БФАС, че ѝ отнема правото да организира и провежда състезания под егидата на международната федерация FIA.

Само три месеца по-късно - на 18 април 2019 г., спортното министерство отне лиценза на БФАС и още на следващия ден даде такъв на новосформираната АФБ. ММС се позова на кореспонденция с FIA, след която е изяснило, че наистина "СБА единственият член на организацията и има всички права дадени от Международния спортен кодекс, в това число да делегира права на други организация в страната". И, за да не са ощетени българските състезатели и да може в България да има международни надпревари, е даден лиценз на АФБ "максимално бързо".

Така нов управляващ орган на автомобилния спорт у нас стана АФБ с президент Камен Михайлов и генерален секретар Калоян Станчев. 

С това обаче раздорите не приключиха. Миналата година служебният спортен министър Андрей Кузманов издаде заповед, забраняваща на АФБ да организира всякакви състезания за срок от 6 месеца. 

На 26 февруари т.г. 42 автомобилни клуба се събраха в Стара Загора, за да обсъдят ситуацията, след което написаха отворено писмо до министър Радостин Василев. В него те изтъкнаха, че на срещата са били и представители на БФАС, които "също желаят стартиране на сезона". Василев бе упрекнат, че не е отменил заповедта на Кузманов "въпреки порочността ѝ, установена от инспектората на Министерския съвет". Клубовете обвиниха Василев, че разговаря зад гърба им с БФАС за връщане на нейния лиценз. А също, че е назначил проверка на АФБ със заповед от 28.01.2022 г., която във федерацията още не е получена. И още - че в АФБ е дошло само искане за предоставяне на документи на 15 февруари, с едва 10-дневен срок.

"Политическа или личностна е саморазправата с АФБ, защото на срещата се повдигна въпроса за действията и коментарите от страна на Димитър Илиев, съветника по спорта към  Премиера и сериозното лоби, което той има във Ваше лице", пише още в писмото до спортния министър.

Вчера ММС разпространи и отговора на Радостин Василев, който в помпозен стил заявява, че "ММС счита за абсолютно необосновано да отговаря на така поставени въпроси". След което намира за необходимо да изтъкне ред юридически аргументи, по-прилягащи на адвокат на БФАС по дело за отнемане на лиценз. Отново е изтъкнато любимото на Василев "наличие на задкулисие в спорта", срещу което той "нееднократно е декларирал, че ще се противопоставя безкомпромисно". 

Изрично се подчертава, че "министър Радостин Василев не се опитва по никакъв начин да се меси в работата нито на FIA, нито в администрирането на автомобилния спорт в България чрез АФБ". Но след това се добавя: "считаме поведението на Камен Михайлов като основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България и категорично заявяваме, че това лице не се ползва с доверието на ръководството на министерството."

Впрочем, по подобен начин през октомври 2019 г. предишният министър Красен Кралев, от чиито действия Радостин Василев толкова се опитва да се различава, заяви, че ММС няма да работи с БФС, докато Борислав Михайлов е президент. След което отряза БФС от държавното финансиране за 2020 г.

Още по темата