Quantcast
Заканата изпълнена: Спортният министър отне лиценза на автомобилизма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Заканата изпълнена: Спортният министър отне лиценза на автомобилизма

Въпреки обвиненията в политическа заигравка Радостин Василев остави този спорт без действаща федерация
6 386
 Аутобилд
Бившият пилот Димитър Илиев е близък с премиера Кирил Петков и затова 42 автомобилни клуба заподозряха, че атаката на Радостин Василев срещу АФБ е на политическа основа

Спортният министър Радостин Василев спази публичната си закана от вчера и днес отне лиценза за спортна дейност на Автомобилна федерация на България (АФБ). 

Той направи това със своя Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране.

Въпросният чл. 24, ал. 1, т. 2 гласи, че "се отнема спортният лиценз, когато спортната федерация е представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз". Какви са неверните данни или документи с невярно съдържание от ММС не уточняват.

Така автомобилният спорт в България остава отново без легитимна федерация, която да развива дейност. Но това вероятно няма да продължи дълго, ако се вземе предвид публичното изявление на Радостин Василев от 7 март, в което той се изяви почти като адвокат на предишната централа - Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Неин президент бе Владимир Илиев - баща на съветника на премиера Кирил Петков по спортните въпроси Димитър Илиев (бивш автомобилен пилот, а наскоро бе назначен и за зам.-председател на Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата).

БФАС загуби делото в съда срещу отнемането на нейния спортен лиценз, което стана още през 2019 г., по времето на бившия спортен министър Красен Кралев (ГЕРБ). Но това не попречи на Радостин Василев в изявлението си от 7 март да твърди, че лицензът ѝ е бил отнет неправомерно. И същевременно да се намеси пряко в работата на независим орган като спортна федерация, като заяви, че президентът на АФБ Камен Михайлов "не се ползва с доверието на ръководството на министерството".

Тези изявления на спортния министър по отношение на проблемите в автомобилния спорт дойдоха, след като на 26 февруари 42 автомобилни клуба му написаха отворено писмо, в което го заподозряха именно в лобиране по политическа линия за БФАС заради премиерския съветник Димитър Илиев.

В крайна сметка Камен Михайлов си подаде оставката на 8 март, а днес ММС отне лиценза на АФБ. 

Ето хронология на казуса и подробности:

Камен Михайлов подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) заради кризата в този спорт през последните месеци, наложената забрана за старт на новия сезон и заради вчерашната позиция на спортния министър Радостин Василев, защитаваща конкурентната, но с отнет още през 20

Същевременно в съобщението си днес ММС заявява, че се разглеждат и други проблемни лицензи, макар да не се уточнява за кои федерации става въпрос: 
"Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа."

Още

С порой от вулгарност депутатите изкарват последните си дни

27.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11837
Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева

21.11.2022

31444
ПП се отказа от "кални борби" с ДПС за контрола върху спорта

03.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1453