Медия без
политическа реклама

Капитанът Соколов вече е в немилост в А отбора

Ще преценя дали да го повикам за европейското и олимпийската квалификация, обяви волейболният селекционер

29 Май 2023
FIVB

Решението на Цветан Соколов да си вземе почивка от националния отбор по време на комерсиалния турнир Лига на нациите (VNL) това лято може да му коства изобщо мястото в представителния волейболен тим на България, докато негов селекционер е Пламен Константинов. Това стана ясно от думите на самия треньор, който чрез най-различни свои реплики днес даде да се разбере, че не е възхитен от поведението на капитана.

"Аз исках Цветан Соколов да играе във VNL, а той реши да почива. Тук не е въпрос на някакъв конфликт, просто разминаване във вижданията. Моето желание беше Соколов да играе в първите два турнира от Лигата на нациите, а неговото желание беше да почива. Разминават ни се вижданията, но аз нямам нито инструменти, нито желание да карам някого насила да играе в националния отбор", заяви Гибона по време на днешната открита тренировка на "лъвовете" в столичната зала "Христо Ботев".

Капитанът на волейболния национален отбор Цветан Соколов отпадна от разширения състав на селекционера Пламен Константинов за тазгодишното издание на Лигата на нациите (VNL).

Константинов отправи и ясно послание към Соколов:

"Трябва да бъде аргументирано, ако един състезател има някакви проблеми, защото имаше такива коментари, че е имал тежък сезон. Да, тежък сезон, но е тежък сезон за всички, не е само за Цветан. Ако е имал някакви здравословни проблеми един състезател, ако е извикан в националния отбор, е хубаво да се яви поне един път в залата. Да си поговорим какви са проблемите, ако трябва, да се предприеме някаква терапия, някакво лечение, възстановителни процедури, фитнес програма и т. н., за да бъде в добро състояние за следващия етап."

Също така наставникът, който тази година се завърна начело на А тима след 5-годишна пауза, посочи, че може и да не повика Соколов за предстоящите в края на лятото и през есента европейско първенство и олимпийска квалификация за игрите в Париж 2024. България е съдомакин на Евроволей `23 (28 август - 16 септември).

Националният отбор на България по волейбол за мъже ще започне участието си в олимпийската квалификация за игрите в Париж 2024 с мач срещу отбора на домакина Китай.

"Ще преценя дали да го извикам за европейското и олимпийската квалификация от това, което видя от състезателите, с които разполагаме в момента - заяви Константинов. - Вижте сега, трябва да има някакъв ред, да се разделят състезателите на две групи. Едната група са тези, които са поели вече ангажимент да играят за националния отбор в този олимпийски цикъл, те трябва да се явяват. И има една група състезатели, които са се отказали от националния отбор, но в даден момент националният отбор има нужда от тях. Бихме ги поканили, но те могат да преценят да дойдат ли или да не дойдат (б. р. - явно визирайки Матей Казийски). Но... тези, които са поели ангажимент да изиграят този олимпийски цикъл, ако по време на него, всяка година един или двама-трима решават "Аз искам да играя" или "Аз не искам да играя", това не води до нищо хубаво. И затова според мен, когато си поел ангажимент за един олимпийски цикъл, изиграваш си го и след това казваш: "Повече без мен! Правете отбора за следващия олимпийски цикъл без мен." И тогава всеки един треньор планира и започва да работи с един друг състав, който да достигне оптималното си състояние в края на олимпийския цикъл. Само така се прави отбор. Ако всяка година един или двама-трима, решат самостоятелно "Аз искам да почивам", това руши отбора и руши всичко, което е изградено. Един човек да го няма от състава, променя цялата игра. Така че, когато си поел ангажимент, трябва да се спазва."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата