Медия без
политическа реклама

ФИФА върна частично Русия в световния футбол

Разрешението е за националните руски отбори до 17-годишна възраст, но като неутрални

04 Окт. 2023
FIFA

Световната футболна централа ФИФА допусна до участие в турнирите под своя егида националните отбори на Русия до 17-годишна възраст. Това бе решено на заседание на Съвета на ФИФА в Лозана днес.

"След решението на Изпълнителния комитет на УЕФА от 26 септември 2023 г. отново да разреши участието на руски представителни младежки отбори до ниво U-17 (момичета и момчета), Съветът на FIFA одобри разширяването на това решение и за световните първенства на FIFA U-17, за които състезанията на УЕФА служат като квалификационна пътека. По този начин се премахва спирането на отбори от Русия да участват в тези турнири. Условието за това е тези отбори играят под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия", при отсъствието на националния флаг, националния химн и с екипировка в неутрални цветове", се казва в съобщението на сайта на ФИФА.

Решението засяга единствено юношеските отбори на Русия. Същевременно Съветът на ФИФА повтвърди, че "осъжда незаконната война на Русия в Украйна и потвърждава, че останалите условия от решението, взето на 28 февруари 2022 г., остават в сила до края на конфликта", което означава, че никакви други руски отбори нямат право да участват във футболни турнири под егидата на международната централа.

На 26 септември УЕФА допусна до свои надпревари руските национални отбори за футболисти до 17 г. при същите условия - пълен неутралитет. Срещу това решение се обявиха националните федерации на Англия, Полша, Швеция, Дания, Латвия, Литва и Норвегия, като декларираха, че техните национални тимове ще откажат всякакви мачове с руснаци или турнири, в които играят руснаци.

Отбори от Русия отново имат право да участват в състезания по футбол, администрирани от европейската централа УЕФА. Става дума единствено за детски и юношески състави на възраст от 14 до 17 г. и при двата пола, като изключението ще важи само за настоящия сезон 2023/2024 г.

МОНДИАЛ 2030

Световното първенство по футбол през 2030 г. ще се проведе на три континента, стана ясно на срещата на Съвета на ФИФА.

Конфедерациите на Европа, Африка и Южна Америка са постигнали съгласие за обща кандидатура, като страните домакините ще бъдат Мароко, Испания и Португалия, но пък първите три мача ще се играят в Южна Америка. 

Общата евро-африканска кандидатура е супер фаворит да спечели домакинството, като официално това ще бъде обявено в края на 2024 г. Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай също имаха обща кандидатура, но ще получат само трите първи мача от Мондиал 2030, след което надпреварата ще се пренесе в Европа и Северна Африка.

Планът предвижда първите три мача на Мондиал 2030 да са в Уругвай, Аржентина и Парагвай (без Чили). Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от началото на световните първенства, които стартират през 1930 г. в Уругвай.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Русия, Мондиал 2030

Още по темата