Медия без
политическа реклама

УЕФА върна Русия в юношеския футбол

Европейската централа отне от Испания домакинството на следващия си конгрес

26 Септ. 2023
На мъжко ниво националният отбор на Русия участва само в приятелски мачове със страни извън Стария континент, които не намират нищо нередно във военната агресия спрямо Украйна. Последната такава контрола на "сборная" беше срещу Катар в Доха на 12 септември (1:1).
ЕПА/БГНЕС
На мъжко ниво националният отбор на Русия участва само в приятелски мачове със страни извън Стария континент, които не намират нищо нередно във военната агресия спрямо Украйна. Последната такава контрола на "сборная" беше срещу Катар в Доха на 12 септември (1:1).

Отбори от Русия отново имат право да участват в състезания по футбол, администрирани от европейската централа УЕФА. Става дума единствено за детски и юношески състави на възраст от 14 до 17 г. и при двата пола, като изключението ще важи само за настоящия сезон 2023/2024 г.

Решението беше взето по време на днешното заседание на изпълнителния комитет на УЕФА, проведено в кипърския град Лимасол. Това е първото частично вдигане на санкциите срещу Руската федерация от началото на войната в Украйна. През февруари 2022 г. от централата в Нион изключиха всички руски отбори от европейския футбол, отнеха всички планирани домакинства на страната и анулираха спонсорския си договор с "Газпром".

"УЕФА осъзнава, че децата не трябва да бъдат наказвани за действия, за които отговорност носят най-вече възрастните, и е твърдо убедена, че футболът никога не трябва да се отказва да изпраща послания за мир и надежда. Особено тежко е, че поради продължаващия военен конфликт едно поколение непълнолетни е лишено от правото си да се състезава в международния футбол", се казва в официално изявление на европейската футболна централа.

Днешното решение гласи още, че всички мачове на руски отбори при подрастващите ще се играят без присъствие на знамето, химна и националния екип на страната. Освен това домакинските им мачове ще се провеждат извън територията на Русия.

В същото време изпълкомът на УЕФА отново осъди агресията на Русия спрямо Украйна и потвърди, че забраната за участие на всички останали руски отбори (клубни и национални) ще остане в сила до края на военните действия.

"Докато трае войната на Русия срещу Украйна, отборите от страната агресор няма да бъдат допускани. Това е сигурно", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

 

ИСПАНИЯ НА ПРИЦЕЛ

Същевременно УЕФА наложи санкция на Испания заради скандала с вече отстранения президент на местната футболна федерация (RFEF) Луис Рубиалес. Европейската централа отне от страната домакинството на следващия си редовен конгрес, който трябваше да се проведе в Мадрид на 8 февруари 2024 г. Решено беше организацията да бъде поверена на френската столица Париж на същата дата.

Вече отстраненият президент на RFEF е обект на криминално разследване в Испания, след като националната състезателка Дженифър Ермосо го обвини в сексуално насилие заради целувка по устните на церемонията по награждаване на женския Мондиал `23 в Австралия през август. Съдия в Мадрид издаде ограничителна заповед срещу Рубиалес да не контактува с Ермосо.

Като следствие от този инцидент Рубиалес също така подаде оставка като вицепрезидент на УЕФА, която му плащаше €250 000 всяка година за поста.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата