Медия без
политическа реклама

Двама от кандидатите за президент на БФС се отказаха от битката

Илиян Стоянов вече агитира открито да се подкрепи Стилиян Петров, а Христо Крушарски лобира за Михаил Касабов

29 Февр. 2024ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
Фейкбук/Илиян Стоянов
Дългогодишното приятелство и вяра в качествата на Стилиян Петров (вдясно) провокираха Илиян Стоянов (вляво) да агитира бившият капитан на националния отбор да бъде подкрепен като единен кандидат на опозицията.

Двама от претендентите за президентския пост на Българския футболен съюз (БФС) - Илиян Стоянов и Христо Крушарски, днес съобщиха, че се оттеглят от надпреварата.

С пост във "Фейсбук" Стоянов изтъкна като причина ангажиментите, които го задържат в Япония, където живее от 2005 г. Той игра там до 2011 г. в различни отбори, а след това създаде своя детско-юношеска школа.

"Преди Нова Година анонсирах, че ще участвам в тази битка, но поради невъзможност да напусна Япония, свързана с особености в местното законодателство, се отказах от това си намерение. Синът ми учи и тренира тук и като негов родител трябва да съм до него до навършване на неговото пълнолетие", написа Стоянов.

След което призова опозицията да подкрепи обща кандидатура и посочи своя фаворит - Стилиян Петров. "Пожелавам успех на екипа на Стилиян Петров. Зная че той не е лице на този екип, но той беше моят избор, защото е обединителна фигура и човек с голямо сърце", допълни Стоянов.

Стоянов и преди беше коментирал, че Стилиян Петров е идеалният кандидат на опозицията, който може да се пребори на избори и да осъществи така исканата промяна във футбола ни.

Съобщението на Илиян Стоянов дойде в последния ден, в който в БФС се приемаха документите на кандидатите за конгреса на 15 март. Около два часа преди крайния срок своята кандидатура внесе специалистът по спортно право Георги Градев, който преди два дни също агитира за Стилиян Петров.

Документи подадоха също футболните агенти Петьо Костадинов и Георги Захариев, юристът Манол Иванов (син на легендата на "Левски" Александър Манолов), Димитър Бербатов. Също така "Славия" и "Левски-Спартак" издигнаха за свой кандидат и.д. президент на БФС Михаил Касабов, а няколко клуба подкрепиха техническия директор на футболния съюз Георги Иванов-Гонзо.

Намерение да се кандидатира изрази и собственикът на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски, но тази вечер той обяви пред БНТ, че също се отказва. "Реших малко да дам назад. Все пак годините са си години, а и имам доста работа, която ще се отваря тепърва", коментира той. След това Крушарски оповести и фаворита си за следващ президент на БФС: "Ще подкрепя един и той е достоен. Това е мое решение. Да, ще подкрепя Михаил Касабов. Той е най-подготвен. . Той ме увери, че действителност ще има промяна. Нито един от президентите (б.ред. - на клубове) няма да е вътре в играта. Второто нещо, което потвърди е, че ще има промяна при работата със съдиите."

Очаква се през следващата седмица (най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса) от БФС да потвърдят кои кандидатури са одобрени за изборната надпревара.

Още по темата