Медия без
политическа реклама

Държавата ще финансира спорта по опростена схема

Постигнатите успехи са водещ критерий за отпускане на средства от ММС към федерациите през 2024 г.

06 Дек. 2023
Програмите за финансиране на елитния спорт в България през 2024 г. бяха изготвени от зам. министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и бяха разписани от министър Димитър Илиев (един до друг в средата).
ММС
Програмите за финансиране на елитния спорт в България през 2024 г. бяха изготвени от зам. министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и бяха разписани от министър Димитър Илиев (един до друг в средата).

Изцяло нова категоризация ще се прилага при държавното финансиране на спорта в България през 2024 г. За разлика от предишни години, когато федерациите бяха разпределяни в отделни групи според значимостта, масовостта и перспективността на своите дисциплини, за предстоящата олимпийска година министерството на младежта и спорта (ММС) въвежда съвсем проста, но и много по-затегната структура за отпускане на бюджетни средства.

Изготвени са две отделни програми за финансово подпомагане на спорта за високи постижения - за олимпийски спортове и за неолимпийски спортове. И при двете водещи критерии са постигнатите успехи и международното присъствие през последните години. Отделно са изготвени програма за "олимпийска подготовка" и програма за "кадрово и научно-методическо осигуряване".

Сред олимпийските федерации право да кандидатстват с проекти имат спортове, включени в програмата на летните игри в Париж 2024 и на зимните игри в Милано/Кортина 2026, но с някои допълнителни условия. Създадени са три подкатегории:

1) индивидуални летни спортове;

2) индивидуални зимни спортове;

3) колективни спортове.

В първата категория за пари от държавата може да претендират федерации, излъчили участници на олимпиадата в Токио 2020, или такива с класиране до трето място на световни и европейски първенства за мъже, жени, младежи и девойки в периода 2021-2023 г. (ниво I); както и федерации, изпратили спортисти на световно/европейско първенство, Световна купа или Европейски игри през 2023 г. (ниво II).

Във втората категория може да кандидатстват само спортове, участвали на зимната олимпиада в Пекин 2022.

А в третата група проекти може да подават федерации с участие в Токио 2020 / Пекин 2022 или с класиране за финал на световно или европейско първенство за мъже и жени в периода 2021-2023 г. (ниво I); както и такива с участие на световно/европейско първенство, Световна купа или Европейски игри през 2023 г. (ниво II).

Относно финансирането на колективните спортове трябва да се отбележи, че така формулирано, първото ниво е напълно излишно, тъй като България не е участвала в нито един отборен спорт на последно проведените лятна и зимна олимпиада. Камо ли пък наш национален отбор да е играл финал на глобално или континентално ниво в олимпийски спорт.

Федерациите по олимпийски спортове имат възможност да изготвят проекти и за конкретен спортист или отбор в зависимост от техните постижения през последните години и потенциала им за развитие. Сумите, които ММС залага като таван, варират от 1000 до 2600 лв. месечно за индивидуални състезатели по летни дисциплини (уточнено е, че при спечелване на квота за игрите в Париж 2024 размерът на средствата за съответния спортист може да бъде увеличен до 3800 лв.); от 1000 до 3300 лв. месечно за индивидуални състезатели по зимни дисциплини; и 1300 лв. месечно на човек от отбор.

Финансирането на федерации и спортисти с вече извоювани квоти за XXXIII летни игри във френската столица следващото лято ще става чрез допълнителната програма за олимпийска подготовка. По нея месечната държавна субсидия варира от 1000 до 3800 лв. на състезател.

По програмата за неолимпийските спортове ограниченията са още по-стриктни. Тук право да подават проекти имат само федерации с класиране до 8-о място на последно проведеното световно първенство; до 6-о място на последно проведеното европейско първенство; и до 8-о място на Европейските игри в Полша 2023. Изрично е подчертано обаче, че няма да се финансират спортове, дори да са постигнали такива резултати, ако те всъщност са заели последно или предпоследно място (например даден състезател/отбор е 5-и на европейско първенство, но в дисциплината е имало общо шест участници).

Също така неолимпийските спортове ще може да кандидатстват за финансиране, ако имат медалист от световно или европейско първенство за младежи и девойки през 2023 г. Стига и неговото отличие да е извоювано в подобаваща конкуренция.

А за кадрово осигуряване проекти може да подаде всяка федерация, включена в изпълнението на останалите три програми. Чрез тази програма спортовете имат възможност да получат държавни средства за заплата на своите треньори и длъжностни лица както на трудов, така и на граждански договор. Тук сумите, предвидени от спортното министерство, варират в много широк диапазон, но като цяло държавата се ангажира да осигури брутно месечно възнаграждение до 3900 лв. на национален треньор по олимпийски спорт и до 1950 лв. на национален треньор в неолимпийски спорт.

 

БЮДЖЕТ

Новите програми за финансиране на елитния спорт бяха изготвени от зам. министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и бяха предварително обсъдени с представители на федерациите в средата на октомври. На 31 октомври те бяха разписани от министър Димитър Илиев и бяха публикувани на сайта на ММС, а срокът за кандидатстване по тях изтече на 1 декември.

Според законопроекта за държавния бюджет през 2024 г. сумата, с която спортното министерство ще разполага за финансиране на спорта за високи постижения, е 91,4 млн. лв. Увеличението е с 10% спрямо отпуснатите 82,8 млн. лв. по това перо през 2023 г.

В олимпийската 2024 г. българският спорт няма получи съществено увеличение на средствата от хазната. Това личи от законопроекта за държавния бюджет през следващата година, в който за Министерството на младежта и спорта (ММС) са предвидени 149 490 400 лв.
С над 1/4 трябва да бъдат увеличени месечните средства за подготовка на елитните спортисти, а с почти 1/6 да нараснат заплатите на техните треньори през 2024 г.
По-широк обхват на финансиране и по-високи възнаграждения за треньори и длъжностни лица като лекари или кинезитерапевти предвиждат програмите на министерството на младежта и спорта (ММС) за финансово подпомагане през 2024 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата