Медия без
политическа реклама

И неолимпийските спортове получиха обещание за повече пари от държавата

19 Окт. 2023
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и неговият заместник Даниела Дашева, която е основен автор на програмите за финансиране на федерациите, говорят пред представителите на неолимпийските спортове днес в Спортната палата в София.
ММС
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и неговият заместник Даниела Дашева, която е основен автор на програмите за финансиране на федерациите, говорят пред представителите на неолимпийските спортове днес в Спортната палата в София.

По-широк обхват на финансиране и по-високи възнаграждения за треньори и длъжностни лица като лекари или кинезитерапевти предвиждат програмите на министерството на младежта и спорта (ММС) за финансово подпомагане през 2024 г. на федерациите, администриращи неолимпийски спортове. Те бяха представени днес от спортния министър Димитър Илиев и неговия заместник Даниела Дашева.

Преди два дни двамата представиха и новата програма за финансиране на олимпийските спортове, като на тях също беше обещано увеличение на средствата. Заложеният ръст там е 27% за състезателите и 15% за треньорските им екипи.

С над 1/4 трябва да бъдат увеличени месечните средства за подготовка на елитните спортисти, а с почти 1/6 да нараснат заплатите на техните треньори през 2024 г.

По бъдещата отделна програма за неолимпийските спортове ще могат да кандидатстват федерации с призови класирания от последно проведените световни (1-8-о място) и европейски първенства (1-6-о място), както и от Европейските игри през 2023 г. (1-8-о място). Всички медалисти от тези шампионати също ще могат да участват в проекта на съответната организация по програмата, като обхватът е разширен и за млади спортисти с потенциал до втората възрастова група преди мъже и жени (юноши и девойки до 18-годишна възраст).

"С цел по-голяма прозрачност информация, свързана с изпълнението на дейностите по проекта, трябва да бъде публикувана на интернет страницата на съответната спортна федерация", уточниха от пресцентъра на ММС.

Спортните организации по неолимпийски спортове ще могат да кандидатстват и по програмата за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване. Предвидено е увеличение на възнагражденията на всички треньори и длъжностни лица с 15% спрямо 2023 г., като е добавена възможност за сключване на трудови договори (не само граждански), в които са предвидени и средства за осигурителни вноски. За първи път се дава възможност в проектите на федерациите да бъде включен и лекар според спецификата на спорта, който следва да бъде одобрен от комисията за олимпийска подготовка.

Очаква се и новите програми да бъдат утвърдени до 31 октомври, а предвиденият срок за кандидатстване е 1 декември 2023 г.

Предстои двойно увеличение на държавните средства за спорт на децата в предучилищна възраст и учащите в системата на началното, основното, средното и висшето образование.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата