Медия без
политическа реклама

Държавата обеща над 1/4 повече пари за елитните спортисти

С 15% трябва да нараснат месечните възнаграждения на треньорите според програмата на ММС за 2024 г.

18 Окт. 2023
Ръководствата на федерациите по олимпийски спортове бяха запознати с новите програми за финансиране от ММС вчера от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник Даниела Дашева.
ММС
Ръководствата на федерациите по олимпийски спортове бяха запознати с новите програми за финансиране от ММС вчера от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник Даниела Дашева.

С над 1/4 трябва да бъдат увеличени месечните средства за подготовка на елитните спортисти, а с почти 1/6 да нараснат заплатите на техните треньори през 2024 г. Това е предвидено в новите програми за финансово подпомагане на спортното министерство (ММС), представени вчера от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник Даниела Дашева, която е техен основен автор. Заложеният ръст е 27% за състезателите по олимпийски спортове и 15% за треньорските им екипи.

"ММС и федерациите трябва да продължат да работят заедно и все така в добър диалог, за да може българските състезатели да се подготвят добре и да се представят достойно на олимпийските игри в Париж догодина", заяви министър Илиев. Той бе категоричен, че министерството е отворено за предложения от федерациите "в името на развитието на българския спорт".

Предстои двойно увеличение на държавните средства за спорт на децата в предучилищна възраст и учащите в системата на началното, основното, средното и висшето образование.

В новите програми е заложено осигуряването на по-добри условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на завоюваните олимпийски квоти за участие на XXXIII летни игри в Париж 2024; постигнатите резултати в периода 2021-2023 г.; социалната значимост на спорта; приоритетите на ММС и др.

След повишението догодина личните средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лв. на месец при 3000 лв. в момента. Такова държавно финансиране ще получават спортистите, спечелили квота за олимпиадата. Треньорите пък ще могат да разчитат на таван от 3900 лв. месечно при 3400 лв. досега.

През 2024 г. федерациите по олимпийски спортове ще могат да кандидатстват с проекти по две нови програми - "Програма за финансово подпомагане на проекти за олимпийска подготовка" и "Програма за финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове".

"Целта на програмата за олимпийска подготовка е да осигури възможност и условия на спортистите ни за постигане на високи спортни резултати на проектоолимпийските отбори. Проекти ще могат да подават федерациите, администриращи спортове, включени в програмата на летните олимпийски игри в Париж 2024. Федерациите ще бъдат разпределени в пет групи по определени критерии. Осигуряването на условия и възможности за високи спортни резултати в международни състезания е в основата на втората представена днес програма - за развитие на спорта за високи постижения. В нея попадат индивидуални и колективни спортове, които са включени в програмата на летните олимпийски игри Париж 2024 и зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026", обясниха от ММС.

Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министър Илиев до 31 октомври, а срокът за кандидатстване ще бъде до 1 декември т. г.

Предстои да бъде представена и новата програма за финансово подпомагане на развитието на спорта за високи постижения в неолимпийските спортове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата