Медия без
политическа реклама

Дългът на "Левски" към Божков е 6 млн. лв.

Константин Папазов още не си е получил акциите от Наско Сираков

08 Яну. 2021
БГНЕС
Петър Ганев

Задълженията на "Левски" към бившия собственик на клуба Васил Божков и неговата компания "Национална лотария" възлизат на 6 млн. лв. Това обяви пред bTV членът на Надзорния съвет на клуба Петър Ганев.

"Да, "Левски" има задължения към Васил Божков. Интересно е, че задълженията набъбнаха чувствително при строежа на Сектор "А". Оттогава са в размер на около 20 млн. лева. Към Васил Божков и "Национална лотария" има задължения в размер на 6 млн. лева. В периода, в който е финансиран клубът, има такъв заем. Той е поел задълженията и за строежа на стадиона. Общо е трудно да се каже", заяви Ганев.

За неопростени дългове към Божков пръв съобщи напусналият изпълнителен директор на "Левски" Павел Колев във вторник. До момента се знаеше, че Божков и неговият бизнес партньор (предишният собственик на клуба на книга) Георги Попов са опростили взиманията си към "сините".

 

Управителният съвет на "Левски" освободи от длъжността изп. директор Павел Колев на продължило 3 часа заседание.

В своя профил във "Фейсбук" Божков потвърди за това задължение, но коментира, че не смята да си го иска. "Факт е, че съм най-големият кредитор на "Левски". Никога няма да поискам даденото обратно. И винаги ще помагам, с каквото мога. Към днешна дата "Левски" е в ръцете на #хунтата. Съдбата на отбора зависи от Бойко Борисов, Шиши и КПКОНПИ. Във всеки един момент КПКОНПИ може да унищожи клуба по същия начин, както унищожиха компаниите ми. Това беше и целта им. Да направят "Левски" и феновете му заложници. Резултатът е наяве. Помислете какво беше състоянието на клуба преди година и какво е сега. Тогава предупредих феновете какво ще се случи. Сега ги питам - защо ББ и Шиши искат да поробят "Левски" отново?

 

P.S.: Не забравяйте от кого купих акциите", написа Васил Божков.

Факт е, че съм най-големият кредитор на “Левски”. Никога няма да поискам даденото обратно. И винаги ще помагам, с каквото мога. Към днешна дата “Левски” е в ръцете на #хунтата. Съдбата на отбора зависи от Бойко Борисов, Шиши и КПКОНПИ. Във всеки един момент КПКОНПИ може да унищожи клуба по същия начин, както унищожиха компаниите ми. Това беше и целта им. Да направят “Левски” и феновете му заложници. Резултатът е наяве. Помислете какво беше състоянието на клуба преди година и какво е сега. Тогава предупредих феновете какво ще се случи. Сега ги питам - защо ББ и Шиши искат да поробят “Левски” отново? #БъдетеЗдрави P.S.: Не забравяйте от кого купих акциите.

Posted by Васил Божков on Friday, January 8, 2021

Ганев допълни, че основна задача сега е намирането на наследник на Колев. "Голямата промяна в управлението е оставката на Павел Колев. Още юни месец, при създаването на Надзорния съвет, тя беше подадена. Тогава беше взето решение той да остане до края на годината. Той си има своите аргументи за напускането. Наистина това беше очаквано през всички тези месеци. Не са правени опити да се промени това решение. Всички работиха със съзнанието, че това нещо ще се случи до края на годината. Към момента Павел Колев е в кабинета си. Той ще остане там, докато намерим нов изпълнителен директор. На практика това ще е най-важната задача за началото на годината", обясни представителят на Тръст "Синя България" в Надзорния съвет на "Левски".

Петър Ганев подчерта извода си, направен и в изнесения от него отчет преди два дни - че през голяма част от 2020 г. издръжката на клуба е осигурявана от феновете и реално те са спасили "Левски" от фалит.

"Тези февруарски задължения, които се натрупаха от напускането на г-н Божков до смяната на ръководството през юни са 4,8 млн. лева. Тяхното изчистване беляза всичките 6 месеца. И към момента има останали за изчистване. Голяма част от тези задължения бяха изчистени през декември. През тези месеци клубът се издържа изцяло от привържениците чрез няколко кампании за абонаментни карти, за членски карти, стоки се купуваха. Имаме пет месеца, в които приходите са 1 млн. лева - комбинация от 500 000 - 600 000 лв. от привържениците и регулярно плащания за телевизионни права, ако има някой трансфер. На практика привържениците спасиха клуба. Но има известна кампанийност при приходите от феновете. Затова няма как да съществува футболен клуб без спонсорски договор, какъвто в момента има. Ако през 2020 г. говорехме за спасяването на клуба, сега търсеният стандарт е друг – нов изпълнителен директор, ясни цели, ясен профил, комерсиални успехи и успехи на футболния терен. "Левски" не съществува, за да се спасява и да плаща вноска към НАП. "Левски" съществува, за да носи радост на терена", заяви Петър Ганев.

Той разкри също, че друг от членовете на Надзорния съвет - Константин Папазов, все още не е получил обещаните от собственика на клуба Наско Сираков 35% от акциите на "Левски". Подобно намерение бе заявено от Сираков още при встъпването му в клуба. Самият Папазов през есента обяви, че вярва в думата на президента на "сините".

 

СЛАВИША СТОЯНОВИЧ ЛИПСВА

Наставникът на "Левски" Славиша Стоянович изненадващо не се появи на първата тренировка на отбора за 2021 г., която се проведе тази сутрин. Липсата му бе обяснена от асистента му Живко Миланов, който водеше заниманието. "Славиша има лек здравословeн проблеми и трябва да премине медицински прегледи в Словения. Той ще бъде с нас директно на лагера в Хърватия", каза доскорошният защитник на "Левски".

Миланов коментира и ситуацията в отбора. "Доста е трудно. Спасяването на "Левски" ще продължи дълго. Хората, управляващи клуба, са предпочели оздравяването. Най-лесно е да вземем лиценза на Етрополе и да направим нов отбор. Избрали сме този път и трябва да го извървим. Със сигурност ще е тежък", каза той, намеквайки за схемата от 2016 г., при която "Чавдар" (Етрополе) бе преструктуриран в "ПФК ЦСКА - 1948" АД, след което придоби "Литекс", който на свой ред бе преместен в столицата и преименуван на "ЦСКА-София".

"Левски" има набелязани нови футболисти - българи и чужденци, но засега не избързва със зимната селекция. "Не искаме да правим грешките от изминалите години - да се подписват договори с футболисти, гледани в Youtube. Зимният период е по-труден за трансфери", каза пом.-треньорът на "сините". В подготовката на първия тим се включиха трима играчи от юношеския отбор (до 17 г.) - вратарят Пламен Андреев, Асен Митков и Николай Архангелов. По време на триседмичния лагер в Хърватия пък ще бъдат изиграни 5 контроли.

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

$1 млн. е залогът за Топ 8 в снукър дебюта на Саудитска Арабия

27 Февр. 2024

Двама от кандидатите за президент на БФС се отказаха от битката

29 Февр. 2024

№200: англичанин произведе юбилейния максимум

01 Март 2024

Нищо ново във Формула 1 - Верстапен е сам на върха

02 Март 2024

ПЪРВА ЛИГА, XХII КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

26 Февр. 2024

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?