Медия без
политическа реклама

В "Левски" са платени всички заплати само на футболистите

Феновете са осигурили 2/3 от приходите на клуба между февруари и ноември 2020 г., става ясно от отчета на член на Надзорния съвет

06 Яну. 2021
СПОРТАЛ
Петър Ганев

"Левски" е изряден платец единствено към футболистите от първия отбор измежду всички служители в клуба. Това стана ясно от отчета на члена на Надзорния съвет на клуба Петър Ганев пред Тръст "Синя България", чийто представител е той в управата на "Левски".

"Към края на 2020 г. можем да твърдим, че заплатите на футболистите в съблекалнята са изплатени, изчистени са голяма част от задълженията към школата и администрацията, правят се и/или се подготвят плащания по задълженията към клубове и по сключените споразумения от лятото, водят се разговори и се търси разбирателство с треньорите (Хубчев и екип)", пише Ганев. Той отчита също, че "Левски" е изплатил всички дължими вноски към НАП за миналата година и през 2021 г. ще си остане плащането единствено на редовните месечни суми от 143 000 лв. към приходната агенция.

Членът на Надзорния съвет не крие, че клубът е продължил да съществува благодарение на феновете. Те са осигурили около 2/3 от приходите за 10 месеца от 2020 г. "Общо приходите на ПФК "Левски" в периода февруари - ноември 2020 година са 7,5 млн. лв., като 3,9 млн. лв. са директен принос на привържениците през абонаменти карти и билети, покупка на стоки и участие в кампанията за членските карти. Към тях следва да се добавят и над 1 млн. лв. от индивидуални дарения - основно за вноските към НАП. Общо привържениците са донесли близо 5 млн. лв. или 66% от приходите на клуба в тези 10 месеца", обяви Ганев.

С постъпленията от договорите с новия генерален спонсор "Щрабаг", основния рекламодател "Палмс бет" и продажбата на Станислав Иванов в "Чикаго Файър" са платени заплатите на футболистите за ноември, част от възнагражденията в администрацията и школата, както и суми по споразумения за разсрочено плащане на дългове.

Ганев направи и разбивка на месечния бюджет на клуба, който е свит до 1 млн. лв. "В тази сума влизат разходи за заплати (нето) на първи отбор, школа и администрация в размер на около 450 000 лв., плащания на текущи данъци и осигуровки към НАП в размер на около 150 000 лв., месечната вноска по споразумението с НАП в размер на 143 000 лв. и около 250 000 лв. други разходи, в които влизат разходи за школата, за лагери, за организация на мачове, за стадиона, режийни и т.н.", разкри той.

В заключение Ганев намекна, че "Левски" ще продължи да разчита на продажби на играчи, за да спаси финансовото положение. "От финансова гледна точка ПФК "Левски" влиза по-спокойно в 2021 година, но предизвикателствата остават. Клубът изчисти в голяма степен "февруарските" задължения, но ще трябва да свърши много работа по отношение на собствените приходи, за да не изпадне в нови финансови проблеми и да поддържа бюджета си и през 2021 г. Големите плащания през декември по стари задължения прави невъзможно да се разчита само на вече сключените спонсорски и рекламни договори през 2021 г. Остава опцията за реализирането на нови изходящи трансфери през зимния прозорец, което допълнително да подкрепи бюджета на клуба", пише членът на Надзорния съвет на "Левски".

 

 

 

Ключови думи:

Левски, Петър Ганев, футбол

Още по темата