Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" ще плаща по нова оценка за "Армията"

Държавата разчита на правото на глас за запазване на своите 50% в смесеното дружество с футболния клуб

09 Яну. 2023ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
БГНЕС архив
На 21 юни 2022 г. "ЦСКА-София" и международната компания "Спортфайв" показаха типов проект за нов стадион на мястото на "Българска армия", който според германския представител на оператора Щефан Хилер (вдясно) ще струва около 90 млн. лв.

Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот в Борисовата градина в София, където се намира ст. "Българска армия". След като тя бъде готова, наемателят "ЦСКА-София" трябва да внесе паричната ѝ равностойност в капитала на планираното публично-частно дружество, за да бъде завършено учредяването му и да може футболният клуб евентуално да продължи процеса по изграждане на ново съоръжение в най-големия столичен парк.

Това става ясно от отговорите на Министерството на младежта и спорта (ММС), изпратени след запитване по темата от "Сега". В началото на декември стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД (ССИ), чийто принципал е ММС, и клубът на Гриша Ганчев подписаха меморандум за създаване на въпросната съвместна фирма, в която държавата ще участва с непарична вноска под формата на апорт на имота.

Решението за създаване на смесеното "Спортни имоти Българска армия" АД беше взето още през октомври 2019 г. от Министерския съвет, оглавяван тогава от Бойко Борисов. През април 2020 г. имотът в Борисовата градина беше оценен на 32 274 900 лв., но сумата не се хареса на "ЦСКА-София" и по настояване на клуба беше извършена нова оценка, която само три месеца по-късно - през юли 2020 г., занижи стойността до 23 310 700 лв.

Държавното дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ) и футболният клуб "ЦСКА-София" подписаха меморандум за създаване на съвместно дружество за строителството на нов стадион на мястото на "Българска армия".

Въпреки това от футболния клуб така и не внесоха въпросната сума и идеята за публично-частното партньорство постепенно сякаш отшумя във времето. След смяната на властта и встъпването в длъжност на новия спортен министър Радостин Василев (първоначално от ИТН, а в края независим) беше официално съобщено, че този модел въобще няма да се прилага, а ще се учредява срочно вещно право на футболния клуб върху имота.

За целта миналия май беше подписан анекс към договора за наем, според който "ЦСКА-София" временно няма да плаща дължимата месечна сума от 62 000 лв. без ДДС - до сключване на нотариална сделка, но не по-късно от 1 март 2023 г., след което ще трябва да издължи натрупаните дългове. Това беше потвърдено от ММС, което в отговор на конкретния въпрос от "Сега" заявява:

"Наемателят плаща дължимия наем за базата в Панчарево, консумативните разноски и данъците за стадион "Българска армия". Единствено не се начислява наем за ползването на стадиона за периода 01.05.2022 - 01.03.2023, но това не означава, че тези наеми не се дължат. Дължат се и ще бъдат начислени след тази дата."

ЦСКА-София" няма да плаща наем за ст. Българска армия" до сключването на нотариална сделка, с която държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта планира да учреди срочно вещно право на футболния клуб върху имота в Борисовата градина.

Относно завръщането към идеята за смесено дружество от спортното министерство са категорични, че партньорството ще бъде равноправно:

"Моделът, по който ще бъде формиран капиталът на дружество е обявеният в РМС от 2019 г., а именно равни като стойност вноски - непарична от страна на ССИ и парична от страна на "ЦСКА-София". Паричната вноска на "ЦСКА-София" трябва да е равна на непаричната вноска от страна на "Сердика спортни имоти", като съгласно подписания меморандум ще бъде извършена нова оценка на имота от вещи лица."

ММС смята, че няма да има проблем 50-процентният дял на държавата да бъде гарантиран и в бъдеще, ако/когато "ЦСКА-София" осъществи анонсираната инвестиция в имота. Според представените от самия футболен клуб данни новият стадион трябва да струва около 90 млн. лв. Със сигурност непаричната апортна вноска в капитала на съвместното дружество ще бъде в пъти по-малка.

"Всички инвестиции по реконструирането на стадиона са за сметка на "ЦСКА-София", като "Сердика спортни имоти" няма да заплаща нищо. Независимо от размера на инвестицията, броят на акциите няма да се променя и ММС, чрез ССИ, ще запази своя дял от 50%, като ще остане пълноправен акционер в "Спортни имоти Българска армия" АД. Всякакви решения за управлението на дружеството се взимат само и единствено с пълно мнозинство от гласовете на акционерите", гласи отговорът от юридическия екип на ММС.

 

В ПАРЛАМЕНТА

В края на миналата седмица служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева се яви в Народното събрание, за да участва в парламентарния контрол. Пред депутатите тя говори по различни теми, включително тази за ст. "Българска армия". По думите ѝ двете страни "работят в пълен синхрон" за започване на процеса по реконструкция и строителство в Борисовата градина.

"За да бъде изпълнено решението на МС, "Сердика спортни имоти" ЕАД и ПФК "ЦСКА-София" ЕАД подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК "ЦСКА-София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. Процедурите по оценка на активите отнемат време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, но всички заинтересовани страни не са спирали да работят", заяви Лечева.

 

НА "АРМИЯТА"

След изказването на министъра в парламента коментар пред медиите даде и адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов. Пред в. "Мач Телеграф" той заяви:

"Действаме по план за стадиона. Имаме поет ангажимент и се надяваме до края на месеца да можем да входираме документите. Не ми се иска да се обвързвам с някакви срокове за началото на строеж на стадиона, защото си има фази по закон, които трябва да минем и те не зависят нито само от държавата, нито само от нас. Тоест, комплексни неща, които изискват одобрение на главен архитект и там тези срокове няма как да ги предвидим. От наша страна, каквото сме поели като ангажимент, ще го изпълним. Честно казано се надявам да няма уловки. Проектът, който изготвяме, отговаря на абсолютно всички изисквания. Да се надяваме, че някакви уловки няма да се появяват в този процес."

Още по темата