Медия без
политическа реклама

Държавата влиза в съдружие с "ЦСКА-София" за новия стадион

Двете страни подписаха меморандум за създаване на смесено търговско дружество

06 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Държавното дружество "Сердика спортни имоти" (ССИ) и футболният клуб "ЦСКА-София" подписаха меморандум за създаване на съвместно дружество за строителството на нов стадион на мястото на "Българска армия". Към меморандума е подписано и приложение, представляващо учредителния акт на дружеството, съобщиха още от пресслужбата на министерството на младежта и спорта, което е собственик на имота в Борисовата градина в столицата.

"С приложението двете страни постигнаха съгласие относно структурата и дейността на съвместното дружество. Създават се условия ПФК "ЦСКА-София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. "Сердика спортни имоти" ЕАД не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб", се казва в изявлението на ММС.

ЦСКА-София" скоро няма да започне строителство на нов стадион на мястото на "Българска армия", както футболният клуб се надяваше и както ръководството уверяваше феновете през последните месеци.

 

"Сега" припомня:

Решението на създаване на смесено публично-частно търговско дружество с името "Спортни имоти Българска армия" АД беше взето от Министерския съвет още на 29 октомври 2019 г., когато премиер беше Бойко Борисов, а спортен министър - Красен Кралев. В съвместната фирма двете страни трябваше да участват с равни вноски - държавата в лицето на ССИ чрез апоритране на имота и "ЦСКА-София" чрез парична вноска, отговаряща на пазарната оценка в размер на 23,3 млн. лв. (занижена от 32,3 млн. лв. по настояване на клуба на Гриша Ганчев).

Задължително условие за учредяването беше и изчистване на всички задължения на наемателя по 10-годишния договор, сключен през януари 2018 г. срещу месечен наем от 62 000 лв. без ДДС. През лятото на 2021 г. шефовете на "Сердика спортни имоти" обявиха официално, че "ЦСКА-София" има натрупани дългове за над 2,5 млн. лв., а от публикувания в края на миналата година одит на държавното дружество стана ясно, че несъбраните вземания от клуба всъщност са за близо 3,8 млн. лв.

През пролетта на 2022 г., когато министър на младежта и спорта беше Радостин Василев, цялото ръководство на ССИ беше тихомълком сменено. Седмица по-късно новият изп. директор Евгени Марчев подписа анекс с изп. директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов, с който клубът получи зелена светлина да строи нов стадион в държавния имот, без да се ангажира със смесено дружество, което министърът определи като "неработеща идея". Съобщено бе още, че от футболния клуб са изчистили "всички натрупани задължения в размер на 3 138 670,53 лв."

По думите на самия Василев въпросният анекс трябваше да осъществи проекта за нов стадион чрез учредяване на вещно право на футболния клуб за строеж и експлоатация за 30-годишен период. След дълго укриване на въпросния документ той стана публично достояние в края на септември и от включените в него клаузи пролича, че "ЦСКА-София" вече не плаща и няма да плаща наем до сключването на нотариална сделка - което се очакваше да се случи най-късно до 1 март 2023 г.

Скоро след поредната смяна на властта и встъпването в длъжност на служебното правителство обаче стана ясно, че в тази посока не са предприети никакви стъпки, макар междувременно да беше организирана дори презентация на типов проект на германския оператор "Спортфайв", който се очаква да менажира бъдещия нов стадион. От представените през юни данни стана ясно, че инвестицията трябва да бъде в размер на 80-90 млн. лв., а основният капацитет - за 15 000 зрители с възможност за увеличаване до 18 000 седящи места. Декларирано беше намерение и готовност строителството да започне на 1 април 2023 г. и да приключи до средата на 2024 г.

Само че в началото на ноември от кабинета на служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева съобщиха, че "проектът" на практика стои в изходна позиция от октомври 2019 г. И след съвместна среща с представители на "ЦСКА-София" бе решено "в най-кратък срок като първа стъпка да бъде подписан предварителен договор за учредяване на съвместното дружество в изпълнение на решението на МС, който да даде пътната карта за реализация на проекта за нов стадион на ЦСКА с ясно разписани срокове и ангажименти за всяка една от страните".

Засега няма официална информация дали от клуба на Гриша Ганчев имат готовност за внасяне на паричната вноска в размер на 23,3 млн. лв., необходима за учредяване на смесеното дружество с държавата. През последните седмици от "Армията" регулярно известяват феновете на отбора за напредъка по изготвяне на проекта, включително чрез рекламни клипове:

‼️Информация относно свършената работа от страна на ЦСКА по изграждането на новия стадионПреди половина наехме голяма международна фирма, която да разработи ...
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата