facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

В България само един клуб е собственик на стадиона си

3956
 CSKA.BG
"Българска армия" е олицетворение на картината по футболните стадиони в България - много обещания, красиви макети и почти никакви реални действия. С което страната ни изостава от общата тенденция за модернизиране на спортната инфраструктура в Европа.

Един-единствен елитен клуб в България е собственик на стадиона си, става ясно от годишния доклад на УЕФА. В него не се посочва името на отбора, но той е известен - "Славия". Най-старият столичен футболен клуб придобива земята под игрището си през 1999 г. след апортна сделка на "Софийски имоти", след която остават много въпросителни и се водят дела, които обаче не довеждат до някакъв резултат.

Докладът сочи още, че седем клуба от Ефбет лига играят на общински или държавни стадиони, други пет ползват обектите на концесия, а само един е друга собственост и не влиза в клубния отчет. Най-вероятно става въпрос за стадиона на "Царско село", който се намира в рамките на едноименния столичен комплекс и е частна собственост, но не принадлежи на клуба.

България обаче не е изолиран случай сред държавите членки на УЕФА. В още 14 държави само един клуб е собственик на стадиона си – Франция, Русия, Швеция, Сърбия, Полша, Румъния, Кипър, Беларус, Молдова, Босна и Херцеговина, Черна гора, Грузия, Малта и Латвия.

Най-много клубове, които играят на собствени стадиони пък има в Шотландия (10), следват Англия и Испания (по 8), Холандия и Белгия (по 6) и т.н. В едва пет държави поне половината клубове са включили стадионите си в годишния баланс, т.е. са собственици или концесионери – Шотландия (10 от общо 12) Англия (15 от 20 клуба), Испания (15 от 20), Германия (11 от 18) и Северна Ирландия (6 от 12). В 18 държави пък нито един клуб не е собственик на стадиона си.

Другото, което прави впечатление са собствеността на базите. В България едва два клуба са собственици на базите си. Освен "Славия", най-вероятно се има предвид "Арда", на който държавата предостави безвъзмездно 6 дка земя за строеж на тренировъчни терени. Други три клуба тренират на бази, свързани със собственика на клуба. Със сигурност тук влизат "Царско село" и "Витоша" (Бистрица), а третият трябва да е "Лудогорец", където собствениците – братя Домусчиеви, вложиха над 15 млн. лв. за "Гнездо на орли". Там през 2012 г. бе обявено, че държавата прехвърля безвъзмездно терена за базата към общината в Разград, след което се очакваше сходно действие да бъде извършено в полза на клуба (или компанията - собственик).

По-нататък картината е ясна – пет клуба ползват базите си на концесия, а други четири тренират на изцяло държавни или общински бази. Последните са "Дунав", "Ботев" (Вр), "Етър" и "Левски".

Има две крайности в Европа. В Англия 80% от клубовете си са собственици на тренировъчните комплекси. Тук следват Малта (79%) и Уелс (75%). На другия полюс са Андора, Фарьорски о-ви, Лихтенщайн, Люксембург и Сан Марино, където нито един клуб не разполага със своя база. Общо за Европа 36% от клубовете тренират на свои бази, така че и в това отношение сме под средния показател. Иначе 56% от всички европейски клубове декларират, че са единствените ползватели на базата. Тук няма подробна разбивка за България, но се знае със сигурност, че базите си споделят "Царско село" и "Витоша".

Големият проблем на България обаче е състоянието на стадионите и базите, за които стана въпрос. От УЕФА отчитат, че през последните 10 години в 43 европейски държави има завършени нови стадиони. България не е сред тях, ако не броим малки съоръжения като това на "Царско село" и реновираният стадион в Бистрица. Генерални ремонти обаче не са завършени никъде. Очакването е през 2021 г. евентуално да приключи цялостното модернизиране на стадиона в Разград и той ще е единственият изцяло финализиран проект за новопостроено или напълно обновено съоръжение след 1997 г., когато бе открит бургаският "Лазур" (сега "Ефбет Арена").

По-лошото е, че за много от стадионите у нас няма изгледи в близко бъдеще да бъдат модернизирани. Строежът на "Христо Ботев" в Пловдив почва и спира на два пъти, като в момента е замрял отново в очакване общината да си го върне окончателно и евентуално да бъде завършен с държавни средства. Помощ от държава се чака и за намиращия се на груб строеж бъдещ нов стадион във Варна (на мястото на "Юрий Гагарин"). Евентуални генерални реконструкции се чакат още за "Българска армия" и ст. "Локомотив" в Пловдив. Но те са още само основно на приказки. И... толкова по обновяване на инфраструктурата на елитните български отбори!

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гуардиола изведе "Сити" до историческа победа в Мадрид

27.02.2020

Обновена

870 2
България - Беларус 0:1 в репетиция преди плейофа за Евро 2020

26.02.2020

653 3
Консултант търси $1 млрд. за новото клубно първенство на ФИФА

26.02.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

155

Коментари

peniko

Аза не виждам полза от стадиони ......вече никой нормален човек не ходи на мач. Тези които ходят, го правят с цел да се бият (може да го правят и на улицата). На футболерите ни пък хич не им требе ....могат да си разцъкват по паркове и ливади.

Влез или се регистрирай за да коментираш