Quantcast

Медия без
политическа реклама

Блестяща победа изстреля България на върха на европейското по шахмат

19 Ноем. 2023
БСФШ
Антоанета Стефанова (вдясно) осигури убедителния успех срещу французойките, побеждавайки с черните фигури Дейманте Даулите-Корнет в последната завършила партия от мача между Франция и България.

България е новият лидер на европейското отборно първенство по шахмат за жени в Будва (Черна гора). В VII кръг националният ни отбор с капитан Петър Арнаудов извоюва знаменита победа с 3:1 т. срещу Франция и измести съперника от първото място в класирането.

Всяка от партиите на четирите дъски излъчи победител. На първа Антоанета Стефанова с черните фигури надигра Дейманте Даулите-Корнет за 55 хода, на втора Нургюл Салимова с белите принуди Софи Милие да се предаде само за 38 хода, а на четвърта Белослава Кръстева с белите се справи със защитата на Анастасия Савина за 45 хода. На трета дъска Гергана Пейчева претърпя поражение с черните в 46 хода срещу Полин Гишар.

За тима ни това беше четвърти пореден спечелен мач и общо пети успех от началото на Евро `23, като страната ни остана единствена сред 32-та участника при дамите без загуба в турнира. С актив от 12 т. (5-2-0) шахматистките ни излязоха начело два кръга преди края на надпреварата по швейцарската система. С по 11 т. (5-1-1) втори и трети са съставите на Франция и Азербайджан.

В предпоследния VIII кръг днес националките ни ще играят срещу отбора на Полша, който заема 5-о място в подреждането с 10 т. (5-0-2). Със същия точков актив на четвърта позиция е Гърция (4-2-1).

Още по темата