Quantcast

Медия без
политическа реклама

От БФС уволниха Кръстаич и се скриха зад него

Следващият селекционер още не е обявен, но беше обрисуван негов идеален образ

26 Окт. 2023ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
СПОРТАЛ
Младен Кръстаич се прибира с наведена глава към съблекалнята след домакинската загуба с 0:2 от Литва. Именно след този мач ръководството на БФС е решило да освободи сърбина.

Младен Кръстаич вече не е селекционер на националния отбор по футбол. Това стана ясно след продължило около половин час заседание на Изпълкома на БФС, на което явно само бе официализирано, при това единодушни, предварително взетото решение.

Сърбинът бе освободен от поста след около 14 месеца работа. От встъпването си в длъжност в началото на август 2022 г. той води националния тим в 12 мача, в които България записа 3 победи (5:1 над Гибралтар, 1:0 над Северна Македония, 2:0 над Кипър), 3 равенства (0:0 с Люксембург, 1:1 с Литва, 1:1 със Сърбия) и 6 загуби (0:1 от Черна гора, 0:3 от Унгария, 0:1 от Иран, 1:2 от Черна гора, 0:2 от Литва, 0:2 от Албания). Кръстаич изпълни първата му поставена цел - оставане в Лига С на турнира Лига на нациите (б.р. - дори тимът завърши на второ място в групата си), но не успя в следващата задача - класиране на Евро 2024.

Серията слаби резултати - нито една победа от ноември 2022 г. насам и 4 поредни поражения в последните 4 мача, генерираха голямо недоволство срещу работата на Кръстаич. Определяща обаче се е оказала домакинската загуба с 0:2 от Литва на 14 октомври, която ни превърна в аутсайдера в групата. Това заяви техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо.

Той не трябваше да говори пред медиите, тъй като първоначално от БФС обявиха, че няма да дават изявления след заседанието. Но това провокира допълнително недоволство сред очакващите журналисти и Иванов все пак застана пред тях, заедно с вицепрезидента на БФС Емил Костадинов.

От думите им обаче пролича, че виждат вината за срамното състояние на националния отбор основно в треньора.

"След резултатите, които отборът постигна, беше единодушно решението за освобождаването на Младен Кръстаич. Така че това беше естественият начин това да се случи. Не сме доволни от това, което се случи за една година. Подмладяването на отбора бе важно, но всички знаем, че в спорта най-важни са резултатите", заяви Иванов.

След което опита да оневини ръководството на БФС, което е подложено на тежки критики от недоволни фенове и футболни деятели: "Ние само помагаме на старши треньора с условията. Резултатите са отговорност на старши треньора. Всички резултати, състав, тактика и селектиране е отговорност на националния селекционер. Не вярвам някой треньор да се съгласи да поеме този пост, ако някой му казва какво да прави. Младен Кръстаич беше чужденец, който разчитахме да ни класира на европейско. Първите четири мача бяха изиграни добре, което вдъхна надежда. Явно обаче и самите футболисти не бяха готови за изискванията."

Костадинов пък се оплете в обясненията и накрая се изпусна, че БФС има вина при избора на селекционери. "Имаше идея по-рано да бъде махнат Кръстаич, но преценихме да се даде още малко време да покаже това, което може. Загубихме нещастно няколко мача, но в крайна сметка това са резултатите. Най-лошото нещо за нас е да сменяме треньорите и това е най-трудното. Треньорът е на най-ветровитото място, ние - също. Като няма резултати и нас ни обвиняват. Още преди да подпише договора си, той си знае задълженията и знае какво трябва да направи, за да е селекционер. Откриваме грешки при нас като назначаваме такива треньори", каза вицепрезидентът на футболния съюз.

Георги Иванов също смутолеви нещо по темата за отговорността: "Треньорът носи своята отговорност, но трябва да си дадем сметка, че играчите също носят отговорност за резултатите, които имат. Трябва да преценяваме ситуацията - дали само БФС е виновен за атаките, които има от фенове и медии."

След което разкритикува подготвения протест от фенове на 16 ноември преди европейската квалификация срещу Унгария.

Футболните фенове в България решиха да покажат масово недоволството си срещу ръководството на БФС, начело с президента Борислав Михайлов. За целта се организира голям протест на 16 ноември пред стадион "Васил Левски" в София.

Според Иванов такова нещо не било редно, тъй като трябвало да се подкрепя националният отбор.

"Когато нямаш успехи е нормално да има натиск, но не приемам че трябва да се агитира към бунтове и безредици, все пак играе националният отбор. Ако смятате, че това е начинът да правим някакви протести срещу тези млади момчета, които играят за България. Протестите идват от резултатите на националния отбор, а не от управлението на БФС", каза Георги Иванов.

Думите му прозвучаха съвсем не на място, тъй като протестът изобщо не е срещу футболистите, а срещу ръководството на БФС, при което в последните 18 години не се виждат реални резултати в мъжкия и младежкия национален отбор, както и ясна визия за развитието на футбола ни.

 

НАСЛЕДНИКЪТ НА КРЪСТАЧ - ИДЕАЛЕН И БЪЛГАРИН

За момента не е избран нов селекционер, но е сигурно, че той ще бъде българин. От ръководството на БФС дори "изваяха" негов идеален образ.

"Приоритет на федерацията е да намерим добър треньор, за да може България да показва добри игри. Той трябва да продължи подмладяването, но и да подобри резултатите", коментира Георги Иванов.

Фаворит за поста е треньорът на "Черно море" Илиан Илиев, като вариантите са той да съвместява двете длъжности или пък да поеме само националния тим, но след края на сезон 2022/23. Официално изборът ще стане ясен на 1 ноември, за когато е насрочено и представянето на новия селекционер.

Самият Илиев призна, че се водят преговори, но не разкри подробности. "Ако има нещо, ще се разбере в следващите дни. Има разговори и продължават. Важното е, че в момента съм треньор на "Черно море". Ако ръководството иска, ще продължа да бъда до края на първенството", заяви той след победата на варненци с 2:1 над "Пирин".

 

СРИВЪТ НИ В СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА ПРОДЪЛЖАВА

В деня, в който бе официализирано освобождаването на Младен Кръстаич, излезе и новата световна ранглиста на ФИФА. Очаквано, след поредните загуби националният ни отбор се свлича още надолу и вече заема 84-о място - точно под Бахрейн и над Боливия. 

Отстъплението спрямо септември е с шест позиции и, ако продължава с това темпо, до Нова година българският тим ще стигне най-задното класиране в цялата история на ранглистата - 96-о място, на което се намираше през май 2012 г. Най-високото класиране пък бе осмото място през юни 1995 г.

№1 остава световният шампион Аржентина, следван от отборите на Франция и Бразилия. Топ 10 допълват Англия, Белгия, Португалия, Нидерландия, Испания, Италия и Хърватия.

Още по темата