Медия без
политическа реклама

Срам, срам и пак срам за националния отбор по футбол

Дори и "аутсайдерът" Литва се подигра с българските футболисти

14 Окт. 2023Обновена
СПОРТАЛ

Поредната срамна продукция на националния отбор лепна ново леке върху отдавна овъргаляния в кал авторитет на българския футбол. Сбирщината от играчи, селектирана от сърбина Младен Кръстаич, претърпя унизителна загуба с 0:2 от Литва в домакински мач на ст."Васил Левски" и се закова твърдо на последното място в гр.G на европейските квалификации.

Двата гола на Пияс Сирвис бяха най-малкото, с което се отърваха националите, които отново изглеждаха като първокласници срещу батковците от 10а. Отборът на Литва, който уж бе аутсайдер в нашата група, разнебити българската защита и само късметът помогна на нашите да се отърват с два гола във вратата. Защото балтийците реализираха още два пъти, но попаденията им бяха отменени, пропуснаха и още чисти положения. 

Съвсем слабо извинение може да е червеният картон, който получи Андриян Краев (втори жълт) още в 42-ата мин., защото и при числено равенство литовците надиграваха българите и създадоха повече добри положения за гол. Мачът можеше и да тръгне в друга посока, ако капитанът Кирил Десподов бе реализирал с глава от чиста позиция на 5 метра пред противниковата врата при 0:0. Но, с оглед на показаното от българските футболисти, и това остава под съмнение.

В крайна сметка статистиката е безпощадна: България няма победа в квалификации от 2:1 над Северна Ирландия - на 12 октомври 2021 г. от пресявките за Мондиал 2022. Всъщност оттогава нашият отбор е печелил само три пъти - 5:1 над Гибралтар, 1:0 над Северна Македония и 2:0 над Кипър като гост миналата есен. Оттогава се заредиха три равенства и пет загуби, все под ръководството на сърбина Кръстаич, който изглежда "пътник" след поредния резил.

В класирането в гр.G България е твърдо на последно място с едва 2 т., Литва е 4-а, предпоследна с 5. По-напред са Черна гора с 8,  Сърбия с 10, а лидер е Унгария с 13.

 

СЛЕД МАЧА

Младен Кръстаич говори за всичко друго след мача, но не и за евентуална своя доброволна оставка. Според него отборът има напредък и "тези млади момчета ще играят още поне 10 години заедно и всичко се получава добре без резултатите, но и те ще дойдат".

"Хората, които се занимават професионално с футбол, виждат че се движим в правилната посока, но се оказва, че това не се вижда от другите хора. Когато няма резултати винаги треньорът е виновен, обаче се надявам хората да видят за тази година и 3-4 месеца какво се направи. Само че тук, на Балканите, всички гледат само резултатите - изтъкна сърбинът. - Мисля, че направихме сериозна стъпка в правилната посока. Пак казвам, че резултатите се помнят и те ще са едно бреме за тези млади момчета. Аз се отнасям професионално към играта и играчите като треньор и заставам пред вас [журналистите] с чиста съвест. Други хора над мен трябва да вземат решение за моето бъдеще, но аз знам какво работя и какво постигам. Имам подкрепа от БФС - там най-много комуникирам със спортния директор Георги Иванов. За политиката на съюза не е моя работа да се меся - моята работа е да тренирам отбора, вече други хора в БФС трябва вземат решение дали виждат отборът да има подобрение и крачка в правилната посока".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата