Медия без
политическа реклама

БФХГ праща гимнастичка на турнира на санкционираната Алина Кабаева

Руската олимпийска шампионка е под санкции от САЩ и ЕС заради близостта си до Путин

12 Дек. 2023
Фейсбук
Анания Димитрова

Българската федерация по художествена гимнастика, с президент Илиана Раева, се похвали, че състезателка от девическия национален отбор ще участва "в престижния международен турнир, организиран от Алина Кабаева - „Небесна грация” (15-17 декември). 

Това изтъкване е, меко казано, смущаващо, защото 40-годишната Кабаева още от миналата година е в списъка със санкционирани руснаци от ЕС, САЩ и Великобритания, заради близостта ѝ до Владимир Путин. Специално олимпийската шампионка от Атина 2004 е сочена за "жената до руския президент" и е считана за най-влиятелната жена в Русия в момента.

В съобщението си БФХГ посочва, че девическата националка Анания Димитрова ще пътува по специална покана към нейния клуб "Левски", и ѝ пожелава успех. На турнира на Кабаева, който ще е в китайската столица Пекин, ще имаме също така и съдийка - Рада Вражева, която е и член на съдийската комисия към БФХГ. 

На сайта на "Небесна грация" към момента има обявен списък с 26 участнички, в който Анания Димитрова не присъства. Единствените представителки от страни в ЕС са етническите рускини Пелагея Ананова (Ит) и Александра Кирпичникова (Гер). Останалите са от Русия, Беларус, Колумбия, Гватемала, Индия, Сърбия, Мексико, Куба, Казахстан, Сирия, Армения, Узбекистан и Китай. 

Руските (и беларуски) гимнастички бяха санкционирани след началото на руската агресия в Украйна през февруари миналата година и оттогава не са се появявали на международни състезания под егидата на международната федерация по гимнастика FIG. В тяхно отсъствие българската художествена гимнастика спечели световната титла при ансамблите през 2022 г. в София, а Стилияна Николова взе 4 медала. На тазгодишния шампионат на света - във Валенсия, пък българският тим завоюва отборната титла, а Боряна Калейн спечели две индивидуални отличия.

Още по темата