Медия без
политическа реклама

Бербатов помоли лично премиера за проверка на БФС

От опозицията искат спешно разглеждане на случаите на изключени клубове, за да нямало време за подправяне на документи

21 Авг. 2023Обновена
Димитър Бербатов (вляво) пристига за днешната си пресконференция, а до него е един от най-близките му сподвижници - бившият член на Изпълкома на БФС Петър Величков.
Илияна Димитрова
Димитър Бербатов (вляво) пристига за днешната си пресконференция, а до него е един от най-близките му сподвижници - бившият член на Изпълкома на БФС Петър Величков.

Димитър Бербатов е провел среща с премиера Николай Денков, както и със спортния министър Димитър Илиев, на която ги е призовал да направят проверка на последните действия на Българския футболен съюз (БФС). Повод е прекратяването на членството в БФС на нови 41 клуба по време на Изпълкома от 23 май т.г.

Бербатов вече сезира обществеността за това решение, което е неправомерно, според него. А днес той и екипът му разкриха още подробности - според тях президентът на БФС Борислав Михайлов е обявил пред членовете на Изпълкома, че тези клубове се изключват за неплащане на членски внос, наличие на свързани лица и неучастие в турнири за повече от 1 година. Всъщност обаче пред тези от клубовете, които са били уведомени писмено за изключването, е изтъкната като причина "уронване на престижа на БФС", а именно - участието в конгреса, организиран от Бербатов на 18 март 2022 г. Други от клубовете пък са научили за изключването си от регистъра на Министерството на младежта и спорта (ММС), тъй като на сайта на БФС продължава да не е съобщено за гласуваното решение.

"Това е диктатура! Те (б.ред. - ръководството на БФС) не ти позволяват правото на глас. Изключват ги тайно, без да имат право на защита, разбират го със закъснение. Когато се стигне до конгрес оставаме без хора, които да гласуват. Крайно време е държавата да вземе отношение, особено когато става въпрос за деца. Над 3000 деца са спрени, за да не могат да практикуват това, което обичат, заради желанието на хората, които управляват в момента да запазят ситуацията такава, каквато е", алармира Бербатов.

От екипа му твърдят, че вече общо 136 клуба са с прекратено членство заради подкрепата си съм опозицията. Имало данни, че същото очаква още около 100 клуба. Според бившия нападател на "Манчестър Юн" това е прийом от БФС, за да може тези клубове да се пререгистрират и да кандидатстват наново да станат членове на футболния съюз. В този случай обаче те няма да имат право на глас на следващия изборен конгрес на БФС.

Затова и Димитър Бербатов е отправил молбата си към премиера, а в резултат министър Илиев е обещал, че ще бъде направена спешна проверка за изключването на последните 41 клуба и ще бъде разгледан конкретния повод за всеки отделен случай.

"Надяваме се това да се случи в рамките на няколко дни, за да няма стъкмистика и подправяне на документи със стара дата", изрази надежда бившият член на Изпълкома Петър Величков, който сега е сред сподвижниците на Бербатов. Той също така призова бившите си колеги в Изпълкома да се допитат до съвестта си и да отменят решението си за изключването на въпросните 41 клуба.

"Това, което знам и това, което Михайлов тръби наляво и надясно - "Докато той (б.ред. - Димитър Илиев) е министър аз нямам никакви проблеми". Защо го тръби това нещо, няма как да знаем", вметна още Петър Величков.

Той обвини БФС и в друг трик - че делата нарочно се бавят и протакат, за да се печели време. Той приведе за пример, че адвокатите на футболния съюз умишлено пускали жалби по дела, в които изрично е записано, че не подлежат на обжалване.

Димитър Бербатов пък не пропусна възможността да припомни и друг скандален случай - за оставянето в Югоизточна Трета лига на отбора на "Сливен", въпреки че той бе сред изпадналите в края на сезон 2022/23, което е грубо нарушение на правилника. Резултатът е, че тимът, който играе в Сливен на базата, стопанисвана от члена на Изпълкома Йордан Лечков, записва срамни резултати от началото на настоящата кампания - 3 загуби в 3 мача и голова разлика 0:35. Особено срамен бе вчерашният разгром - с 0:21 от "Спартак" (Пд).

Спорно решение на БФС породи съмнения за лобиране в полза на члена на Изпълкома на БФС Йордан Лечков. Футболният мениджър Георги Захариев, който бе сред кандидатите за президент на футболния съюз на конгреса през октомври 2021 г.

 

РЕАКЦИЯ ОТ СПОРТНИЯ МИНИСТЪР

Около два часа след края на пресконференцията министърът на младежта и спорта Димитър Илиев обяви официално, че ще изиска цялата информация от БФС за изключването на 136 футболни клуба.

"Министър Илиев ще предприеме допустимите мерки според правомощията, които законът му дава, за изясняване на казуса и търсене на решения. Темата отдавна е във фокуса на обществения интерес и влияе върху развитието както на професионалния, така и на детско-юношеския футбол", се казва в съобщение от министерството. Обещана бе и пълна прозрачност за този случай, както и оповестяването на данните от справката.

Министърът също така обеща да инициира срещи с всички заинтересовани страни по казуса за търсене на решения. Както е известно, Димитър Илиев стана първият спортен министър, който се срещна с Борислав Михайлов, след като последният оттегли оставката си през 2021 г. и се върна като президент на БФС. По този начин Илиев на практика легитимира Михайлов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата