Медия без
политическа реклама

БФС е обвинен, че е оставил незаконно "Сливен" в Трета лига

Нарушаването на наредбата породи съмнения за лобиране в полза на члена на Изпълкома Йордан Лечков

25 Юли 2023
Йордан Лечков
БГНЕС
Йордан Лечков

Спорно решение на БФС породи съмнения за лобиране в полза на члена на Изпълкома на БФС Йордан Лечков.

Футболният мениджър Георги Захариев, който бе сред кандидатите за президент на футболния съюз на конгреса през октомври 2021 г., отправи обвинение, че отборът на "Сливен" е оставен неправомерно в Югоизточна Трета лига за сезон 2023/24. Лечков, бивш кмет на Сливен, бе и дългогодишен президент на отбора, а след това неизменно е бил близо до клуба.

Ето и мнението на Георги Захариев за спорното решение:

В края на изминалия сезон 2022/23 "Сливен" завършва на 18-о място от общо 20 тима и изпада. В крайна сметка обаче клубът е оставен, тъй като дублиращият отбор на "Арда" печели с 6:1 срещу "Минерал" (Овощник) баража за попълване на Югоизточна Трета лига, но после се отказва от участие в дивизията.

Тук е и най-скандалният момент - изборът на БФС да остави "Сливен" противоречи на чл. 5 ("Принципи за попълване състава на групите"), ал. 3 от наредбата за сезон 2023/24. Във въпросната алинея ясно е записано: "Не се допуска попълване с отбор, изпаднал от същата лига или група според класирането от предходното първенство".

В тази връзка от "Минерал" (Овощник) се считат за ощетени, тъй като именно те е трябвало да попълнят свободното място в Югоизточна Трета лига след отказа на "Арда II". От "Минерал" дори са на мнение, че са пренебрегнати заради позицията им в подкрепа на Димитър Бербатов, който е в опозиция на настоящото ръководство на БФС.

"НЕ уважаеми ръководители, служители, пия(В/Н)ици в БФС. Поредна гавра с ФК Овощник! Завършихме на първо място в А ОФГ "Стара Загора", платихме 1200 лв. за участие в бараж за влизане във В група. Спечелихме първият бараж, загубихме финалния срещу "Арда II" (Кърджали). Те обаче се отказаха от квотата за влизане. До тук с ретроспекцията. След като един отбор, спечелил промоция, се отказва от правото си да участва, не означава ли това, че някой друг трябва да влезе на негово място (пресен пример от тази година – отбора на "Несебър" завърши на първо място в тяхната група, но отказа участие. На тяхно място влиза "Черноморец Бургас"). Ние сме изявили готовност и желание. Други отбори също са го направили. Но не, вие големите умове и гении, решихте, че отборът на ФК "Овощник" нямал сили и възможности (...) А като ни взехте 1200 лева за бараж, имахме сили и възможности. Така взехте по 1200 лв. от още 5 отбора. Та, да питаме, тези над 7000 лв., ще ви стигнат ли за пиене, или трябва да ви съберем още. Първо ни изхвърлихте от Футболната федерация, сега ни взимате законното право да минем на по-горно ниво във футбола. Не виждате ли, че след всяко ваше действие против отбора ни, ние ставаме по-силни.

Не се закачайте с малките, защото точно те събарят големите (прочетете Давид и Голиат).

ФК "Овощник" продължава да настоява за спешна промяна в цялата структура на БФС, като започнем от всички ръководни фактори в централата и завършим с тези, с доживотни мандати из структурите по области.

Завинаги ваш трън в очите, ФК "Овощник"!", се казва в позиция на аматьорския клуб.

До момента няма коментар от страна на БФС по темата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сливен, БФС, Йордан Лечков

Още по темата