Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австралия иска да депортира Джокович без право на достъп за 3 г.

Сръбският тенисист ще бъде задържан, но няма да бъде извеждан от страната, докато тече обжалването на повторната отмяна на визата му, постанови съдът

14 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук се възползва правото си еднолично да отмени визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Решението означава, че световният №1 трябва или да бъде депортиран от страната, или да бъде задържан отново в хотел за настаняване на нелегални мигранти.

Адвокатският екип на Джокович моментално обжалва решението в съда, след като в понеделник вече спечели едно дело за анулиране на визата му. В създалата се нова ситуация обаче участието на 20-кратния шампион и защитата на титлата му от Australian Open в Мелбърн е поставено под огромна въпросителна.

"Днес упражних правото си, дадено ми от член 133С (3) на закона за миграцията, да отменя визата на г-н Новак Джокович, преценявайки, че така защитавам обществения интерес.

Това решение е следствие от издадената заповед от федералния съд в Мелбърн на 10 януари 2022 г. за отмяна на предишното анулиране на визата по процедурни причини. Взимайки настоящото решение, внимателно прецених цялата информация, предоставена ми от министерството на вътрешните работи, граничните служби на Австралия и самия г-н Джокович.

Правителството на премиера Скот Морисън е напълно отдадено да защитава австралийските граници, особено във връзка с пандемията от COVID-19.

Благодаря на служителите в министерството на вътрешните работи и на граничните власти, които работят всеки ден, за да служат на интересите на Австралия във все по-предизвикателната среда", се казва в официалното съобщение на министър Хоук.

Според законите на Австралия човек, който е бил депортиран с такъв указ от Австралия, няма право да получи виза за страната в следващите 3 години.

Правителството на Австралия установи разминаване в подадената информация от Новак Джокович в декларацията за пътуване, с която сръбският тенисист е влязъл в страната на 5 януари.

 

ЮРИДИЧЕСКА БИТКА

След като казусът отново влезе в съда, юристите на Джокович се надяват изслушването пак да мине в спешен порядък до края на уикенда и евентуално да приключи навреме, за да може сърбинът да се включи в Australian Open от понеделник, стига за втори път да победи правителството.

Делото пак бе разгледано от съдия Антъни Кели, който този понеделник се произнесе в полза на тенисиста по жалбата му срещу първото анулиране на визата му. Новото изслушване започна още в 20:45 ч. местно време (11:45 ч. наше време) и бе излъчвано директно в канала на федералния окръжен съд в Мелбърн в YouTube. Малко след 22:00 ч. местно време (13:00 ч. у нас) съдията обяви почивка, след което разглеждането на делото продължи с пряк ефир в интернет:

A Directions Hearing before Judge A Kelly is scheduled for 20:45 AEDT on Friday 14 January 2022.NOVAK DJOKOVIC v MINISTER FOR IMMIGRATION, CITIZENSHIP, MIGRA...

Преди паузата съдия Кели изслуша позицията на защитата, представлявана от адвокат Никълъс Ууд. Той поиска от съда клиентът му да не бъде задържан до приключване на делото, независимо от отнетата му виза.

Също така адвокатът на Джокович заяви, че "времето е безценно", при положение че Australian Open започва след три дни, и се надява на своевременна реакция от съда. Защитата оспори решението на имиграционния министър за отнемане на визата, наричайки го "напълно ирационално".

Адвокат Ууд заяви, че посред него министър Хоук е избрал да "отстрани мъж с добра репутация" от Австралия и да "навреди" на кариерата му само заради негативни коментари на сърбина през 2020 г. по отношение на ваксините срещу коронавирус.

"Министърът няма рационална основа, върху която да обясни решението си, рискуващо да генерира още повече антиваксърски настроения - нещо, което той твърди, че иска да минимизира", заяви адвокатът.

След почивката съдия Кели обяви, че Новак Джокович не бива да бъде извеждан насилствено от Австралия до окончателното произнасяне на съда. Също така обаче беше постановено сърбинът да бъде задържан утре сутрин, след като бъде разпитан от имиграционните власти. След това делото ще бъде прехвърлено на по-горна инстанция във федерален съд, който ще заседава в неделя от 10:00 ч. местно време (1:00 ч. след полунощ в България на 15 срещу 16 януари).

 

ДЖОКОВИЧ НА РАЗПИТ

Новак Джокович е бил поканен да се яви за интервю пред имиграционните власти утре, съобщи по-рано в. "Ди Ейдж". Представители на министерството на вътрешните работи са разговаряли с адвокатите на сърбина, като бе потвърдено, че засега тенисист №1 в света няма да бъде задържан и принудително настаняван в хотел, но след разпита му в събота ще бъде уточнено къде той трябва да изчаква произнасянето на съда.

Около 18:30 ч. местно време днес (9:30 ч. в България) в паркинга на кантората на юридическата фирма, обслужваща 34-годишния белградчанин, е влязъл черен ван "Мерцедес" със затъмнени стъкла. Според местни репортери 5 минути по-късно автомобилът е извел от сградата пътник на задната седалка, но няма категорична яснота дали това е бил Джокович.

Почти две денонощия след като бе засипан с критика заради публичните си прояви след предполагаемия положителен тест за COVID-19, световният №1 в тениса Новак Джокович реши да отговори чрез публикация в социалните мрежи.

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън направи официално изявление по темата "Новак Джокович" минути след обявяването на решението за повторно отнемане на визата на сръбския тенисист.

"Тази пандемия е изключително тежка за всеки австралиец, но ние стоим един до друг, за да спасяваме животи. Заедно постигнахме едно от най-ниските нива на смъртност, едно от най-високите нива на ваксинация и една от най-силните икономики в света. Австралийците направиха много саможертви по време на тази пандемия и те правилно очакват резултатите от тях да бъдат защитавани.

Точно това прави министърът на имиграцията с днешното си действие. Нашата политика за силна защита на границите запази Австралия в безопасност преди COVID-19 и сега по време на пандемията. Заради очакваните предстоящи юридически процедури засега ще се въздържа от повече коментари", заяви премиерът.

 

ХАОС В СХЕМАТА НА AUSTRALIAN OPEN

Издадената заповед за отнемане на визата на Новак Джокович означава, че до евентуално произнасяне на съда в негова полза той няма право да участва в първия за годината турнир от Големия шлем. А това ще хвърли в хаос мъжката схема, особено при забавяне на окончателното решение по казуса на световния №1.

Жребият за надпреварата беше изтеглен вчера и въпреки временното забавяне в очакване на някакъв сигнал от правителството по отношение на Джокович, лидерът в световната ранглиста зае полагащото му се място като водач на схемата. Той се падна да играе в I кръг срещу своя сънародник Миомир Кецманович.

При финално негативен за звездния сърбин развой на сагата ще трябва да претърпи сериозно прекрояване. Ако Джокович бъде депортиран до неделя, то водач на схемата ще стане поставеният под №5 Андрей Рубльов (Рус), а неговото място ще заеме №17 Гаел Монфис (Фр), който пък ще бъде заместен от най-високоранкирания непоставен участник.

Ако евентуалното отстраняване на Джокович се случи след обявяване на програмата за първия ден на турнира, то тогава мястото му ще заеме "щастлив губещ" от квалификациите. А ако шампионът бъде изгонен от страната след началото на турнира, то съответният негов съперник ще продължи напред със служебна победа.

Жребият за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис беше отложен заради неяснота около казуса с участието на световния №1 Новак Джокович в първия за годината турнир от Големия шлем. Тегленето трябваше да започне в 15:00 ч. местно време в Мелбърн (6:00 ч.

 

ОЩЕ ДВЕ ОТНЕТИ МЕДИЦИНСКИ НА ТЕНИСИСТИ

Още двама участници в Откритото първенство на Австралия по тенис с медицински позволения да не се ваксинират срещу COVID-19 са били принудени да напуснат страната, съобщиха местни медии. Техните свидетелства са били анулирани след задържането на Новак Джокович при пристигането му миналата седмица и след изгонването на чешката тенисистка Рената Ворачова и още едно официално лице на турнира.

За разлика от случая на Джокович, в който той е кандидатствал за медицинско изключение заради прекаран ковид през последните шест месеца, не е ясно на какво основание са били издадени разрешителните на останалите четирима засегнати от санкциите.

Още по темата