Медия без
политическа реклама

Джокович е подал невярна информация при влизането в Австралия

Министърът на имиграцията ще обмисля до утре дали отново да анулира визата на сръбския тенисист

11 Яну. 2022Обновена
Един от австралийските адвокати на Новак Джокович - Пол Холденсън, снима с телефона си засиленото полицейско присъствие пред кантората в Мелбърн, където вчера сръбският тенисист изгледа онлайн заседанието на федералния съд по жалбата за анулираната му виза.
ЕПА/БГНЕС
Един от австралийските адвокати на Новак Джокович - Пол Холденсън, снима с телефона си засиленото полицейско присъствие пред кантората в Мелбърн, където вчера сръбският тенисист изгледа онлайн заседанието на федералния съд по жалбата за анулираната му виза.

Правителството на Австралия установи разминаване в подадената информация от Новак Джокович в декларацията за пътуване, с която сръбският тенисист е влязъл в страната на 5 януари. Новото развитие на сагата около пребиваването на световния №1 на Зеления континент дойде точно в момента, в който министърът на имиграцията Алекс Хоук обмисля дали отново да анулира визата на 20-кратния шампион в Големия шлем и да нареди депортирането му в навечерието на Australian Open (17-30 януари).

В своята декларация Джокович е посочил, че не е пътувал през последните 14 дни преди пристигането си в Австралия. Това обаче не е вярно, тъй като е публично известно, че на 25 декември 34-годишният белградчанин беше в родината си, а в последните дни на 2021 г. вече беше в испанския курорт Марбея, където провеждаше тренировки за новия сезон в тениса поне до 2 януари. Въпреки това той е отбелязал отговор "Не" на този въпрос в анкетната карта.

В декларацията за пътуване изрично е подчертано, че "предоставянето на невярна или подвеждаща информация е сериозно нарушение, което може да доведе до гражданска санкция с максимално наказание от 12 месеца в затвора". Според местните медии обяснението на Джокович е, че декларацията му е попълнена от представител на австралийската тенис федерация (Тенис Австралия). Не е ясно дали това може да оправдае нарушението.

От федералното правителство потвърдиха, че "случаят се разглежда".

В понеделник федералният съд в Мелбърн постанови анулираната виза на Новак Джокович да бъде възстановена и той незабавно да получи достъп до страната. Министър Хоук обаче предупреди, че може да се възползва от правото си еднолично да отнеме визата на сърбина и да нареди депортирането му по силата на закона за миграцията. Окончателното решение се очакваше още днес, но в крайна сметка имиграционните власти го отложиха за утре.

"Както бе отбелязано и вчера в съда, министър Алекс Хоук обмисля дали да отмени визата на г-н Джокович на основание закона за миграцията - заяви говорител на ресорното министерство. - Целият казус ще бъде разгледан детайлно. Като се има предвид, че процесът е все още отворен, по юридически причини е неуместно да бъдат правени повече коментари по темата на този етап."

Федералният съд в Мелбърн отмени заповедта на министерството на вътрешните работи на Австралия да анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович.

Същевременно асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) публикува първото си официално изявление по отношение на Новак Джокович от началото на извънредната ситуация, в която той попадна на австралийска територия. Това се случи часове след решението на съда да допусне 9-кратния шампион до тенис комплекса "Мелбърн Парк", където вчера той проведе първата си тренировка на централния корт "Род Лейвър Арина". В декларацията се казва:

"ATP дълбоко уважава жертвите, направени от народа на Австралия в хода на пандемията от COVID-19, както и стриктната гранична политика на страната. Усложненията от последните дни, свързани с желанието на наш играч да влезе в Австралия, обаче показват нуждата от по-ясно разбиране, комуникиране и прилагане на правилата.

При пътуването си до Мелбърн Новак Джокович е вярвал, че му е било дадено медицинско изключение, необходимо за спазване на здравните разпоредби в Австралия. Поредицата от събития, завършила със съдебното заседание в понеделник, вреди на всички замесени страни, включително на здравето на Новак и подготовката му за Australian Open.

Молбите за медицински изключения се подават от играчите и ATP не взема участие в този процес, но въпреки това непрестанно сме в контакт с Тенис Австралия в търсене на информация за случилото се. Приветстваме решението на съда и очакваме с нетърпение следващите няколко седмици, изпълнени с тенис."

В допълнение от АТР подчертаха, че "продължаваме да насърчаваме ваксинацията срещу коронавирус". Според официалната информация на организацията към момента ваксинирани са 97% от играчите в Топ 100 на световната ранглиста при мъжете.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата