Медия без
политическа реклама

Джокович обяви, че съзнателно е дал интервю след теста за COVID-19

Австралия започна разследване за евентуално фалшифициране на положителния резултат на сръбския тенисист

12 Яну. 2022Обновена
Обръщението на Новак Джокович беше публикувано в официалния му профил в "Инстаграм", докато самият той тренираше на централния корт "Род Лейвър Арина" в Мелбърн, където се готви за участие в Australian Open (17-30 януари).
ЕПА/БГНЕС
Обръщението на Новак Джокович беше публикувано в официалния му профил в "Инстаграм", докато самият той тренираше на централния корт "Род Лейвър Арина" в Мелбърн, където се готви за участие в Australian Open (17-30 януари).

Почти две денонощия след като бе засипан с критика заради публичните си прояви след предполагаемия положителен тест за COVID-19, световният №1 в тениса Новак Джокович реши да отговори чрез публикация в социалните мрежи. В дълъг пост в "Инстаграм" сърбинът заяви, че е научил резултата от изследването си за коронавирус вечерта на 17 декември. В клетвената декларация пред австралийския съд беше записано, че Джокович е "тестван и диагностициран" на 16 декември.

В онлайн обяснението си от тази нощ 34-годишният белградчанин казва, че се е чувствал "длъжен" да проведе обещаното интервю за френския в. "Екип" на 18 декември, защото "не исках да подведа журналиста, но осигурих социална дистанция и носих предпазна маска, освен когато ми бяха правени снимки".

"Докато се прибирах след интервюто, за да се изолирам за необходимия период, осъзнах, че това е било грешна преценка от моя страна, и приемам, че е трябвало да пренасроча този ангажимент", пише още Джокович.

20-кратният шампион в Големия шлем подчертава, че прави това обръщение заради "продължаващата дезинформация относно моята активност и присъствие на събития през декември покрай моя положителен PCR тест за COVID-19".

"Искам да подчертая, че направих всичко възможно да осигуря безопасност за всички и да спазвам моите задължения покрай тестването. На 14 декември присъствах на баскетболен мач в Белград, след който беше съобщено, че много хора са дали положителни проби за ковид - разказва тенисистът. - Въпреки че нямах симптоми, си направих бърз антигенен тест на 16 декември, който беше отрицателен. За по-голяма сигурност в същия ден се подложих на официално утвърдено изследване с PCR. На следващия ден присъствах на тенис събитие в Белград, за да връча награди на деца, като непосредствено преди това си направих бърз тест, който беше негативен. Нямах никакви симптоми и се чувствах добре, а известие за положителния PCR получих едва след края на събитието. На следващия ден, 18 декември, бях в моя тенис център, за да изпълня отдавна поетия ангажимент към "Екип" за интервю и фотосесия. Отмених всички останали събития освен това."

Късно снощи сръбският премиер Ана Бърнабич заяви пред Би Би Си, че ако Новак Джокович е излизал навън, знаейки, че има положителен резултат от PCR тест, това е "явно нарушение" на правилата в държавата.

"Ако си позитивен, трябва да стоиш в изолация - заяви Бърнабич. - Не знам кога точно той е научил резултатите, кога е видял резултатите, така че има известна сива зона. Единственият отговор може да бъде даден от самия Новак."

Според сръбските закони тенисистът подлежи на парична санкция или затвор. "Всеки, който по време на епидемия от опасно заразна болест не изпълни разпоредби, решения и заповеди, свързани с предпазни мерки за ограничаване или превенция, се наказва с глоба или до 3 г. затвор", гласи чл. 128 от наказателния кодекс на западната ни съседка.

 

ОТГОВОР ОТ ФРАНЦИЯ

От френския в. "Екип" разкриха, че преди интервюто са получили изрични указания от екипа на Джокович да не му бъдат задавани въпроси, свързани с ваксинацията срещу коронавирус или неговите намерения за участие в Australian Open през 2022 г.

"Темата беше наречена много чувствителна", обясниха от най-авторитетното френско спортно издание.

Също така от "Екип" посочиха, че тенисист №1 в света е позирал и викал без маска за целите на направената му фотосесия след края на интервюто.

 

НЕВЯРНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ

В своя пост Джокович също така потвърждава казаното и по-рано от него, че невярно попълнената декларация за пътуване, с която той влезе в Австралия на 5 януари, е подадена "от моя екип, както казах и на имиграционните власти". И добавя, че неговият агент "се извинява искрено за административната неточност, че е отбелязал неправилното квадратче относно пътуванията ми преди пристигането в Австралия".

"Това е човешка грешка и със сигурност не е умишлена. Живеем в предизвикателни времена на глобална пандемия и понякога тези грешки се случват. Днес моят екип предостави допълнителна информация на австралийското правителство, за да изясни този случай", написа сърбинът.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук трябваше да обяви днес решението си дали ще се възползва от правото си лично да депортира Джокович въз основа на закона за миграцията, но получените нови документи от адвокатите на тенисиста ще удължат процеса. Това беше потвърдено и от говорител на министерството.

"Бяха предоставени множество нови данни, имащи отношение за евентуалното отнемане на визата на г-н Джокович. Естествено, това ще се отрази на времевата рамка за взимане на решението", заяви представителят на министър Хоук.

Правителството на Австралия установи разминаване в подадената информация от Новак Джокович в декларацията за пътуване, с която сръбският тенисист е влязъл в страната на 5 януари.

 

СЪМНЕНИЯ ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ

Междувременно възникнаха редица въпроси относно достоверността на документа, удостоверяващ положителния резултат на Новак Джокович от PCR тест за COVID-19. Задълбочено съвместно разследване на германското сп. "Шпигел" и местни IT специалисти от групата "Церфоршунг" (Zerforschung) установи, че информацията, към която води QR-кодът от документа на сърбина, предполага това изследване за коронавирус да е правено на 26 декември, а не на 16 декември.

Пред в. "Ди Ейдж" австралийски експерти по киберсигурност коментираха, че е възможно да има логично обяснение на това разминаване, но "този факт така или иначе повдига множество въпроси, очакващи отговор".

"Шпигел" също така разкри, че когато за първи път е сканирал QR-кода на PCR теста от 16 декември, интернет страницата на сръбското здравно министерство е изписала "резултат от теста: отрицателен". Около час по-късно, при повторно сканиране на същия код сайтът е изписал "резултат от теста: положителен".

"Сега" също направи този експеримент и установи, че при сканиране на QR-кода чрез устройство с операционна система Android той показва позитивен резултат за COVID-19, а при сканиране с iOS устройство го отчита като негативен.

От "Церфоршунг" също така са открили, че според серийните номера на документите положителният тест на Джокович от 16 декември всъщност е издаден след отрицателния му тест от 22 декември. Идентификаторът на хронологично втория документ всъщност е с около 50 000 числа по-нисък от този на първия.

"Основавайки се на тези доказателства, най-правдоподобното обяснение е, че позитивният резултат е въведен в базата данни на Сърбия на 26 декември, а не на 16-и", цитирани са IT специалистите в "Шпигел".

 

РАЗСЛЕДВАНЕ В АВСТРАЛИЯ

Имиграционните служби на Австралия са започнали официално разследване на "серия грешки и разминавания", свързани с теста на Новак Джокович за COVID-19 и неговото пътуване до Зеления континент, съобщи в. "Сидни Морнинг Хералд". То е наредено от министерството на вътрешните работи, което в понеделник загуби дело във федералния съд на Мелбърн за анулиране на визата на сърбина.

Отделно от това имиграционният министър Алекс Хоук продължава да обмисля дали повторно да отмени визата на Джокович на основание, че предишно заразяване с ковид през последните шест месеца не е валидно медицинско изключение, освобождаващо от ваксинация. "Но също така г-н Хоук беше запознат и с новото развитие на ситуацията от вътрешното министерство", съобщиха местните медии.

Федералният съд в Мелбърн отмени заповедта на министерството на вътрешните работи на Австралия да анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата