Медия без
политическа реклама

Антоанета Стефанова завърши 10-а на световното по блиц шахмат

Останалите ни представители останаха извън Топ 40 в класирането

30 Дек. 2023
FIDE
Магнус Карлсен спечели за втора поредна година и двете титли - и на рапид, и на блиц

Гросмайстор Антоанета Стефанова завърши на 10-о място на световното първенство по блиц (3 минути за мислене плюс 2 секунди на всеки добавен ход в партия) в Самарканд (Узб).

Бившата световна шампионка в класическия и в ускорения шахмат събра 11 т. от 17 кръга. Със същия актив завършиха общо 9 шахматистки (6-14-о място), но по допълнителни показатели Стефанова бе класирана 10-а. Това ѝ донесе и премия от $3000 от наградния фонд, който е в размер на $150 000.

След вчерашния ден (9 партии) Стефанова и Нургюл Салимова имаха по 6 т. и бяха съответно 17-о и 16-о място. Ети започна втория ден със загуба от Умида Омонова (Узб), но след това постигна три победи и две ремита. Две от победите бяха срещу Джу Дзинер (трета на рапид) и срещу шампионката на рапид Анастасия Боднарук (Рус). Последваха ремита с двукратната световна шампионка в блица Анна Музичук (Укр) и с бившата световна шампионка - рускинята Александра Костенюк, която сега играе за Швейцария. Накрая загуби от Мерует Камалиденова (Каз) и завърши с победа над Екатерина Борисова (Рус) .

Шампионка с 14 т. стана водачката след първия ден Валентина Гунина (Рус), а Костенюк е втора с 13,5. Китайката Джу пък направи серия от пет поредни победи след загубата от Стефанова и събра 12,5 точки, с които взе втория си бронзов медал в Самарканд.

Нургюл Салимова, която завърши 4-а на рапид в Самарканд, спечели само три партии и загуби останалите през днешния ден и така приключи с 9 т., които ѝ отредиха 41-во място по допълнителни показатели. Със същия актив от 9 т. приключиха и другите две българки - Надя Тончева е 47-ма, а Гергана Пейчева е 52-ра.

При мъжете Иван Чепаринов остана на 92-ро място с 11 т. от 21 възможни. Магнус Карлсен дублира титлата си на блиц от миналата година, като приключи с 16 т., следван в Топ 3 от руснаците Даниил Дубов с 15.5 и Владислав Артемиев с 15 т.

Така норвежецът защити в Самарканд и двете си световни титли - рапид и блиц, които завоюва миналата година на първенството в Алмати (Каз). 

Още по темата