Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ансамбълът завърши минорно на световното първенство след нова грешка

Илиана Раева призна, че във Валенсия гимнастичките ни не са изпълнили очакванията

27 Авг. 2023
Фейсбук/БФХГ
Българският ансамбъл завършва съчетанието си на три ленти и две топки, след като го започна с грешка.

Ансамбълът на България в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова се класира на седмо място на финала на три ленти и две топки на световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия.

Задното класиране на възпитаничките на Весела Димитрова се дължи на няколко грешки в съчетанието, като най-грубата бе паднала лента извън очертанията и взимане на резервен уред. Това отреди оценка от 29.650 точки (15.700 за трудност, 7.950 за артистичност и 6.300 за изпълнение).

На първо място завърши ансамбълът на Израел (34.800 т.), пред Китай (32.800) и Украйна (32.300).

Българският състав не участва във финала на пет обръча, където титлата спечели Китай (36.500), втори станаха домакините от Испания (36.100), а трети - Италия (35.850).

По този начин българският ансамбъл завърши без медал в многобоя и на финалите на шампионата, но поне остана удовлетворението от първото място отборно, заедно с Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

България е отборен световен шампион по художествена гимнастика на 40-ото първенство на планетата във Валенсия. Индивидуалните ни представителки - Боряна Калейн (сребърни медали на бухалки и лента) и Стилияна Николова (бронз на топка), както и ансамбълът събраха общо 330. т.

България завърши участието си на световното първенство с четири медала - златният отборно, два сребърни медала на Боряна Калейн (на бухалки и лента), както и бронз на Стилияна Николова на топка.

 

КРИТИЧНА РАВНОСМЕТКА

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева не спести критиките за представянето ни.

"Истината е, че очаквахме повече от това Световно, но не се получи. Очаквахме, защото спечелихме Европейското, както и Световни купи през годината, но тук допуснахме грешки. И в ансамбъла, и в индивидуалното имаме много силни съчетания, достойни за златния медал, но и в двете дисциплини допуснахме грешки.

"Изводите за грешките при Стилияна, Боряна и ансамбъла показват различни причини, с които трябва да се справим. Доволна съм от работата на всички, защото работят много и работят отговорно. Не съм доволна от допуснатите грешки, затова ще трябват сериозни и точни промени в тренировъчния процес. Конкуренцията е много силна и истинска, а следващата година ще бъде още по-силна и по-трудно на всички... Догодина трябва да бъдем още по-силни, по-атрактивни и с много повече вяра в собствените сили, защото сме много силни и трябва да успеем!", написа Раева във "Фейсбук". 

Още по темата