Quantcast

Медия без
политическа реклама

България е световен шампион по художествена гимнастика

Независимо от провала на ансамбъла нашият тим е недостижим на върха

25 Авг. 2023
Фейсбук/БФХГ
Ансамбълът ни допусна тежки грешки в съчетанието с обръчи и остана едва на 12-о място в крайното класиране

България е отборен световен шампион по художествена гимнастика на 40-ото първенство на планетата във Валенсия.

Индивидуалните ни представителки - Боряна Калейн (сребърни медали на бухалки и лента) и Стилияна Николова (бронз на топка), както и ансамбълът събраха общо 330.150 т. и останаха недостижими за тимовете на Германия (водена от шампионката на всички 4 уреда Дария Варфоломеев) - 326.350, и на Италия - 323.850. За отборното подреждане допринесе и дебютантката Ева Брезалиева, която игра само съчетание на лента.

Титлата е факт, независимо от тежките грешки на българският ансамбъл (Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова), който изпусна обръч в първото си съчетание и в крайна сметка остана на незавидното 14-о място в съчетанието с 5 обръча. След това възпитаничките на треньорката Весела Димитрова бяха най-добри на три ленти и две топки, но това им стигна само да минат с две позиции в крайното класиране на многобоя - 12-о място с общо 62.700 (28.600 и 34.100).

След провала на обръчи световните шампионки от София 2022 сдадоха титлата на ансамбъла на Израел (70.800. Призовата тройка допълниха квинтетите на Китай (70.500) и Испания (68.600).

До края на световното първенство остава утрешният финал на индивидуалния многобой, в който ще участват Стилияна Петрова и Боряна Калейн, а ансамблите ще играят финали на отделните уреди в неделя. За съжаление българките ще могат да се представят само на три ленти и две топки.

Още по темата