Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Амнести": С. Арабия и Катар дуят мускули чрез спорта

Футболисти като Роналдо и Меси не бива да допускат да ги ползват за лъскане на имидж, зоват от правозащитната организация

20 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Кристиано Роналдо и Лионел Меси (в гръб) станаха част от футболно шоу, което привлече погледите на спортния свят върху Саудитска Арабия.

Стратегията на Саудитска Арабия за "спортно изпиране" се развива с пълна сила, обявиха от международната група за защита на правата на човека "Амнести Интернешънъл". Реакцията от неправителствената организация дойде ден след като в Рияд се проведе бляскав приятелски футболен мач между сборен тим от местните клубове "Ал Насър" и "Ал Хилал" с капитан Кристиано Роналдо и френския шампион "Пари Сен Жермен" с всички свои звезди в състава начело с Лионел Меси.

"Както мултимилионният трансфер на Роналдо в "Ал Насър", така и ангажиментът на Меси към саудитските власти като посланик на туризма са част от агресивната програма на Рияд за спортно изпиране. Властите търсят начини да използват знаменитостите на елитния спорт, за да отклоняват вниманието от ужасяващото състояние на човешките права в страната", заяви Питър Франкентал, директор по икономическите въпроси на "Амнести" за Великобритания.

Очакваната с огромен трепет във футболните среди първа среща от над две години между Лионел Меси и Кристиано Роналдо се превърна в голово зрелище с дейното участие и на двете суперзвезди.

Според него в момента има негласна надпревара в лъскането на имидж между Саудитска Арабия и Катар, където през ноември и декември се проведе световното първенство по футбол. Франкентал отправи и персонална критика към двамата най-известни футболисти в световен мащаб заради пасивните им позиции:

"Широката употреба на спорта за прилагане на мека сила в Саудитска Арабия е добре познат метод, но благодарение на факта, че притежаваният от Катар отбор на ПСЖ се появи в Рияд, вече официално имаме две суперсили в спортното изпиране, които дуят мускули една срещу друга. Футболисти като Роналдо и Меси имат огромно влияние и ние бихме искали да видим как те се противопоставят на използването на лицата им за лъскане на имидж, включително като говорят открито за проблемите с правата на човека и в Саудитска Арабия, и в Катар."

Това е вторият случай от началото на годината, в който от "Амнести Интернешънъл" призовават Кристиано Роналдо да използва славата си, за да привлече внимание към проблемите в кралството. Ден след като той беше представен като играч на "Ал Насър" на 3 януари, към португалеца се обърна изследователят на правозащитната НПО за Близкия Изток Дейна Ахмед:

"Вместо да предлага безкритична възхвала на Саудитска Арабия, Роналдо трябва да използва своята значителна публична платформа, за да привлече внимание към проблемите с човешките права в страната. (...) Кристиано Роналдо не трябва да позволява неговата слава и звезден статут да се превръщат в инструмент на спортното изпиране в Саудитска Арабия. Той трябва да използва своето време в "Ал Насър" да разкрие безбройните проблеми с правата на човека в страната."

Хвалебствените слова на Кристиано Роналдо по адрес на Саудитска Арабия при представянето му като футболист на местния "Ал Насър" предизвикаха реакция от "Амнести Интернешънъл".

Още по темата