Quantcast
Агенцията по вписвания отхвърли връщането на Б. Михайлов в БФС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Агенцията по вписвания отхвърли връщането на Б. Михайлов в БФС

По-рано ФИФА поиска обяснения как така подалият оставка президент си е оттеглил оставката
Обновена
5 495
 Фейсбук
Писмото от ФИФА, в което се задават въпросите на какво основание Борислав Михайлов се е завърнал като президент на БФС.

Агенцията по вписвания отказа да впише Борислав Михайлов отново като президент на БФС. На 29 април, когато бе последното заседание на Изпълкома на футболния съюз, е било подадено официално искане Михайлов отново да бъде вписан в регистрите като шеф на футбола ни. Именно на тази дата той обяви, че си е оттеглил оставката и се връща отново на поста, а Изпълкомът по тази причина отмени насрочения за 25 юни извънреден конгрес.

В решението на Агенцията по вписванията се казва:

"Уставът не допуска процедура по оттегляне на оставката. Подобно действие би създало правна несигурност у всички трети лица относно това кое е лицето, овластено да представлява сдружението и да изпълнява останалите функции на президент, вменени с устава. Допускането, че една оставка може да бъде оттеглена, означава, наред с действията по промяна на първоначалното определените първи вицепрезидент и вицепрезиденти, избрани в изпълнение на нормата на чл. 48, ал. 3 от устава, води до извода, че на практика ИК може по всяко време на подменя волята на конгреса относно това кое е лицето, избрано за президент, като многократно определя различни лица да изпълняват посочените функции.

Извън това, следва да се посочи, че приложеният протокол от заседанието на ИК не е изготвен в съответствие с изискванията на чл. 50, ал. 6 от устава на БФС, доколкото не е подписан от всички членове, присъствали на заседанието.

Поради това и на основание чл. 24 във вр. С чл. 21, т.5 от ЗТРРЮЛНЦ постанових отказ по заявление рег.№202104291445050 от 29.04.2021."

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването му пред Софийски градски съд.

По-рано днес пък стана ясно, че обявеното завръщане на Борислав Михайлов на президентския пост в БФС е предизвикало недоумение във ФИФА. От световната футболна асоциация са изпратили на 4 май писмо до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, за да запитат на какво правно основание се е осъществил този ход.

От тона на писмото става ясно, че във ФИФА са останали доста учудени от случващото се в БФС и настояват на добре обоснован отговор, тъй като в предишно писмо до тях е било заявено, че и.д. президент до провеждането на конгрес ще е Михаил Касабов, а при невъзможност той да изпълнява функциите си - някой от останалите вицепрезиденти на футболния ни съюз.

Ето и писмото, изпратено от зам.генералният секретар на ФИФА Кевин Ламур:

"Ситуацията в БФС

Уважаеми г-н Попов,

Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че "На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си", че "Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган" и че "Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията". Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че "В случай на оставка [...] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес."

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните на базата на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС."

Специалистът по спортно право Георги Градев веднага коментира писмото, като дори прогнозира сериозни последствия за българския футбол, включително и изваждане от евротурнирите.

"Ти да видиш! И в Швейцария ставали чудеса! Там не са съгласни с врътките на статуквото в БФС, затова питат какво става. Чакам да видя обяснението на БФС. Какво ще стане, ако ни извадят от всички международни състезания и ни спрат парите по програмите?

Междувременно чакам да видя дали ще се случи чудо у нас, т.е. дали ще впишат Михайлов в ТР (б.ред. - Търговския регистър) към АВ (б.ред. - Агенция по вписванията) днес. Ако не стане, ще има ли "предсрочен конгрес", или ще управлява задкулисно от кабинета си на третия етаж до 2022 г.?", коментира Градев.

По-късно той актуализира публикацията си, като добави:

"Днес ТР към АВ ОТКАЗА да впише Михайлов като председател (президент) на БФС (вижте пълния текст на отказа по-долу). АВ е категорична, че Михайлов не може да оттегли оставката си и да се завърне, както вече казах преди дни! Предсрочният конгрес е НЕИЗБЕЖЕН! Чудесата нямат край днес!"

 

⁉️ Ти да видиш! 😳 И в Швейцария ставали чудеса!🇨🇭Там не са съгласни с врътките на статуквото в БФС, затова питат какво...

Posted by Georgi Gradev on Wednesday, May 5, 2021

 

 

 

Още

Ясни са първите два 1/8-финала на Евро 2020

22.06.2021

Обновена

1180
ЕВРО 2020 - РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА

21.06.2021

Обновена

8263
Световен шампион ще пропусне остатъка от Евро 2020

21.06.2021

2369