Медия без
политическа реклама

Унгария ще блокира още на старта преговорите с Украйна за членство в ЕС

Възможно е Словакия също да се превърне в пречка за украинската кандидатура

10 Ноем. 2023
Виктор Орбан се зарадва на връщането на Роберт Фицо в Европейския съвет
Страница на Виктор Орбан в Х
Виктор Орбан се зарадва на връщането на Роберт Фицо в Европейския съвет

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за бъдещото членство на Украйна в ЕС, като отново показа, че страната му може да се окаже сериозна пречка пред амбициите на Киев да се присъедини към блока, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Очаква се в средата на декември лидерите на ЕС да решат дали Украйна да бъде официално поканена да започне преговори за присъединяване към 27-членния съюз. Зза приемането на нова държава в блока е необходимо единодушно съгласие на всички държави членки, което дава на Орбан право на вето.

В сряда Европейската комисия препоръча да бъде разрешено на Украйна да започне преговори за членство, след като отстрани някои проблеми. Но в интервю за държавното радио днес Орбан заяви, че изпадналата в затруднение страна не е близо до членство в ЕС.

"Украйна по никакъв начин не е готова да преговаря да се присъедини към Европейския съюз", каза Орбан. "Ясната унгарска позиция е, че преговорите не трябва да започват."

Правителството на Орбан отказва да доставя оръжия на Украйна, за да се отбранява от Русия, и заплашва да наложи вето на пакетите от финансова помощ на ЕС за Киев. То също така обвинява Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като ограничава използването на унгарския език в училищата, припомня АП.

Будапеща освен това е в конфликт с Брюксел заради обвинения в нарушения на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на ЕС.

Орбан отрече, че съпротивата на Унгария срещу членството на Украйна е свързано със задържаните фондове, и се опита да разсее съмнения, че правителството му използва гласуването за членството на Киев, за да окаже натиск над съюза да ги освободи, отбелязва АП. Той добави, че правителството му "няма да приеме" натиск от страна на ЕС да подкрепи украинската кандидатура за членство в замяна на освобождаването на средствата.

Освен Унгария съседна Словакия също може да се окаже препятствие пред започването на преговори с Украйна. Новоизбраният словашки премиер Роберт Фицо спря военната подкрепа на страната си за Киев и нарече източната си съседка "една от най-корумпираните страни в света", припомня АП.

Но в препоръките си от сряда ЕК похвали Украйна и заяви, че правителството ѝ "е показало забележително равнище на сила на институциите, решимост и способност да функционира". Преговорите обаче трябва да започнат само след разсейването на опасенията по отношение на корупцията, лобистките групи и ограниченията, които може да попречат на национални малцинства да учат на собствения си език.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?