Медия без
политическа реклама

САЩ уверяват Тагарев, че правят нашите F-16 като за тях

Военният министър се срещна във Вашингтон със зам.шефката на Пентагона

12 Яну. 2024Обновена
Тодор Тагарев бе приет в Пентагона с официална церемония

САЩ увериха във Вашингтон военния министър Тодор Тагарев, че правят българските изтребители F-16 Block 70, все едно ги правят за тяхната армия. 

През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната проведе среща със зам.-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс. По време на разговорите беше дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили, пишат от българското Министерство на отбраната. Тагарев се срещна със заместничката на шефа на Пентагона Лойд Остин, след като наскоро стана ясно, че той е в болница от Нова година.

"Известна е причината за неговото отсъствие в момента, а домакин на срещата беше заместник-секретарят по отбраната Катлийн Хикс. Помощник-секретари по отбраната участваха в нея, помощник - заместника на комитета на началник щабовете. На много високо ниво беше американска делегация, така както и нашата делегация беше на много високо ниво с адмирал Ефтимов, началник на отбраната, посланик Панайотов и други. Проведохме много продуктивни разговори в продължение на един час с всички церемони и почести, които предвижда такова посещение", обяви след срещата в интервю за БНР Тагарев. 

"Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати - това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др", обясни още военният министър. 

НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по думите на премиера Николай Денков така да увеличи 4 пъти войниците на Алианса.

По отношение на изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70, зам.-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт, в рамките на проведената с нея среща, отбелязала, че "за САЩ този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили".

Страната ни е в процедура по придобиване на 16 изтребители F-16 BLOCK 70 за около 2,6 млрд.долара. 8 от тях бяха платени наведнъж през 2019 г. и се очаква първите бройки да пристигнат в началото на 2025 г.

"До момента от американска страна нещата се движат по план. Ще имаме достатъчно подготвени пилоти. Ние трябва да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети", заяви Тагарев. 

Три от бъдещите общо 16 български изтребители F-16 вече са на конвейра в завода в САЩ. Това обяви военният министър Тодор Тагарев пред журналисти във Варна. Той съобщи и, че през есента планира посещение в САЩ, за да види лично как върви производството.

Акцент при срещите в Пентагона е бил поставен върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, било обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър".

Заедно с Тагарев във Вашингтон е и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той провел срещи с представители на военното ръководство на американските въоръжени сили, като е имал работни разговори включиетелно с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун.

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В първият ден на посещението, САЩ похвалиха България за даваната военна помощ на Украйна. Това стана по време на срещите на Тагарев в Държавния департамент във Вашингтон. Той разговаря с пом.-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел.

"По време на разговорите беше отбелязано постигнатото високо ниво на сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, напредъкът при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличаването на средствата за отбрана и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Страните бяха единодушни, че подкрепата за Украйна трябва да продължи", обявиха от Министерство на отбраната.

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.


В рамките на визитата министърът на отбраната взел участие в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше на живо в специалната онлайн платформа и социалните мрежи. Срещата премина при широк интерес от страна на бивши и настоящи дипломати, журналисти, представители на академичните среди и на центрове за изследване на сигурността. Събитието беше посветено на ролята на страната ни за усилване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския регион.

Още по темата