Медия без
политическа реклама

Тагарев: Три от българските F-16 вече са на конвейера в САЩ

Военният министър ще лети за САЩ през есента, за да види как върви производството на първата партида изтребители

13 Авг. 2023
F-16
Локхийд Мартин
F-16

Три от бъдещите общо 16 български изтребители F-16 вече са на конвейра в завода в САЩ. Това обяви военният министър Тодор Тагарев пред журналисти във Варна. Той съобщи и, че през есента планира посещение в САЩ, за да види лично как върви производството.

Изтребителите се произвеждат в специално построен за целта завод в Грийнвийл, Южна Королина.  На същото място Lockheed Martin изпълнява поръчки за общо 128 броя F-16 Block 70/72 на пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, България е трета с 8 машини, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16, съобщи Министерството на отбраната. Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г.

През 2019 г. тогавашното българско правителство - третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

През април 2020 г. бе обявен договор между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Това се считаше за началото на процеса и за него беше обявено на официалната страница на Пентагона.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. Още през 2021 г. за първи път се появиха публикации за забавяне с няколко месеца на доставката за Бахрейн. Тогава бе обявено, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ, а като причина се посочваше пандемията.

През 2022 г. стана ясно, че се забавя и производството и доставката и на българските F-16 и че първите машини ще бъдат получени през 2025 г. 

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

 

През ноември 2022 г. Народното събрание даде зелена светлина на тогавашното служебно правителство за сключването на договора, с който България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Стойността на сделката е 1 296 412 185 щатски долара. Тук влиза и придобиването на тактическа радиосистема. За разлика от при първие 8 самолета, където всичко бе платено веднага и накуп, тази сума ще се плаща разсрочено за период от 10 години. Първата вноска бе само 16 млн. долара. Най-много българската държава ще трябва да плати през 2026 г., когато вноската е 761 млн.долара.

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство.

Военният министър обеща 10 на сто по-високи заплати и повече пари за армията

През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне, обяви още Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще достигне два процента от брутния вътрешен продукт. Имайки предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет, каза още министърът. Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока.

Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 процента, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев.

Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания, бе категоричен Тагарев.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Тагарев, F-16, конвейр

Още по темата