Медия без
политическа реклама

И Тагарев ще разчита на МиГ-29, докато не дойдат F-16

Той призна, че има проблеми с подръжката на съветските машини, но обяви, че вече не се търси втора платформа

19 Юли 2023Обновена

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана, цитиран от БТА. 

Той призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29.  Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“. 

България е предложила преди два месеца да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29, твърди CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи  "На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от

Преди дни полска фирма бе определена за изпълнител на обществената поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29, след като "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" се отказа. "Би трябвало да потвърдят офертата си и да отидем към сключване на договор", обясни министърът.

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.

Това, което предшественикът ми е търсил като вариант - за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза още Тагарев за идеите да се наемат изтребители от партньорски държави в Европа, които да се използват вместо МиГ-29 до пристигането на американските F-16.

Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче се счита, че е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват за бойни дужерства закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

"СЕГА" припомня:

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции". Това заяви преди година и половина пред БНР  проф.Тодор Тагарев.

МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО.  Аз говоря от години, че ако има война, българските МиГ-29 ще бъдат приземени за секунди, те не могат да участват в съюзни операции".  Това заяви пред БНР проф.

"НАТО провежда в момента операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими за 18 години в НАТО. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той. На практика неговите думи означаваха, че при конфликт, българските МиГ могат да бъдат сваляни, защото не могат да бъдат разпознати като свои.

"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", каза тогава още той.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тодор Тагарев, МиГ-29

Още по темата