Медия без
политическа реклама

Втори български пилот завърши курса за F-16

18 Март 2023
МО
Капитан Тодор Тодоров.

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет F-16, съобщи Министерството на отбраната. Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Съгласно договора от 2020 г. за придобиване на самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилота.

Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, обяснява МО. Тези 14 пилота ще бъдат готови да летят непосредствено преди идването в България на първите няколко самолета, което се очаква да стане през 2025 г. 

През 2019 г. третият кабинет "Борисов",  плати 1,3 млрд. долара или около 2,2 млрд. лв. по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г.

В момента МИГ-29 са единствените самолети, които дават бойно дежурство и пазят въздушното пространство на България. Наскоро Министерството на отбраната обяви поръчка за закупуване на 6 ремонирани двигатели за МиГ-29 за 26,4 млн. лв. В началото на февруари стана ясно, че има голяма вероятност българските пилоти да не могат да изпълняват бойното си дежурство и друга държава изцяло да охранява небето ни. Това се разбра от изказване на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти. "Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни", заяви той.

 

Ключови думи:

F-16, МиГ-29

Още по темата