Медия без
политическа реклама

Алиансът предвижда елитна бригада от 5000 войници за България

Непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура, а не да я окомплектоваме веднага, обяви шефът на МО

12 Юли 2023Обновена
БГНЕС архив

НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по думите на премиера Николай Денков така да увеличи 4 пъти войниците на Алианса. Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, настоящата батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада. Това разкри още министър-председателя, който участва в срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс. 

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За нея САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 г. Тя беше част от прилаганите от НАТО мерки по усилена бдителност. Една от тях беше именно създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на дотогава вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското правителство беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско ръководство. С нахлуването на Русия в Украйна обаче нещата рязко се промениха и като рамкова държава беше определена Италия, така както например Франция е за Румъния.

Рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия пристигна днес в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни, както и други съюзници от НАТО, съобщава британското посолство в София.

С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал, всички бойни групи, разположени по източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR).

Постигането на пълни оперативни способности от многонационалното формирование в България беше проверено и декларирано по време учението „Ответен удар“ през декември 2022 г.

Сигурно малцина са обърнали внимание, че само за месеците след нахлуването на Русия в Украйна в България бяха проведени няколко учения, свързани конкретно с отблъскването на морски десанти и със защитата на крайбрежната зона.

Сега НАТО приема три нови регионални отбранителни плана - Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За изпълнението на плановете ще се разчита вече на 300 000 военни във висока степен на готовност. Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи 40 000 войници по Източния фланг, като отделно от това 100 самолета и 27 кораба патрулират ежедневно. Новите планове означават увеличаване на присъствието в пъти.

За да се превърне батальона в бригада, то със сигурност ще трябва да мине и през решение на българското правителство, а вероятно и през парламента. При сегашните си изявление Денков изрично уточни, че със сигурност ще има увеличение на войниците, включително и на българското участие. 

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да бъде засилена до ниво бригада, обяви в сряда на брифинг във Вилнюс и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия", уточни военният министър. Той добави, че непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура и да направи всичко необходимо в качеството си на страна домакин, за да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

По думите му към момента не е говорено бойната група да е в пълен състав. „Към някои други съюзници може би изискванията са малко по-тежки, но и там са отложени малко във времето процесите за пълно окомплектоване на тези бойни формирования”, посочи той.

Министър Тагарев посочи, че сроковете за усилването на бойната група са според сроковете на действие. „Те обаче не са публична информация. Има различни равнища на готовност. Едно от нещата, за които се говори много, е повишаване равнището на ситуационна осведоменост. За може, ако има заплаха, достатъчно време преди това да стане ясно да започне процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са предвидени за нашата територия”, уточни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, цитиран от БТА, че ключовото послание, тук е "бригада тогава, когато е необходимо". Създаването на необходимите условия по думите му поставя предизвикателства пред цялата сфера на отбраната, включително в инфраструктурно отношение и що се отнася до готовността на силите, синхронизирането на системите за командване и управление.

МО прекрати обществена поръчка за 6 двигатели за МиГ-29

Министерството на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, предаде междувременно БТА. Това е показала справка в регистъра за обществени поръчки. Тя беше публикувана на 6 март, прогнозната ѝ стойност беше26,4 млн. лв. с ДДС. Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта.
В края на юни стана ясно, че "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД печели другата обществената поръчка за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29. Участникът е декларирал, че ще ползва подизпълнител за изпълнение на поръчката – „Луцки ремонтен завод „Мотор“ - Република Украйна, чийто дял за изпълнение е 90% от общия обем на поръчката.

България получи по един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май, с което още един изтребител МиГ-29 стана готов за летателна експлоатация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата