Медия без
политическа реклама

Путин се закани на малките страни в НАТО

28 Май 2024
ЕПА/БГНЕС

"Тези представители на страни от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, като цяло трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че това са по правило държави с малка територия и много гъсто население. И това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия" - това заяви руският президент Владимир Путин след завръщането си от Узбекистан. 

Путин коментира думите на шефа на НАТО Столтенберг за премахване на забраната Украйна да използва западни оръжия за удари по цели в Русия.

"Ако той (Столтенберг) говори за възможността да се нанесе удар по руска територия с високоточни далекобойни оръжия, той, като човек, който ръководи военно-политическа организация, въпреки че е цивилен като мен, но все пак трябва да знае, че високоточното оръжие с голям обсег не може да се използва без средства за космическо разузнаване", каза Путин след посещението си в Узбекистан.

Според него, в случай на такива ударни системи като Storm Shadow, изборът на целта и полетната мисия ще се извършват "без присъствието на украински военен персонал".

"Ако контингент на европейските държави влезе в Украйна заедно с поляците, другите ще си тръгнат, но поляците никога няма да си тръгнат", заяви Путин.

 

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владимир Путин

Още по темата