Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин поздрави Орбан за победата му в изборите

Унгарският премиер си осигури четвърти мандат чрез спекулации на тема война и мир

04 Апр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан тържествуваше снощи след лесната си четвърта победа на парламентарни избори в Унгария

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави унгарския премиер Виктор Орбан, след като неговата партия спечели четвърти мандат. Все по-силно изолираният руски лидер изрази надежда за развиване на двустранните отношения с Унгария.

"Руският държавен ръководител изрази увереност, че въпреки трудната международна ситуация, по-нататъшното развитие на двустранните партньорски връзки напълно отговаря на интересите на народите на Русия и Унгария", се казва в официално изявление от Кремъл.

Орбан спечели много по-лесно от очакваното четвърта поредна победа на вчерашните парламентарни избори в Унгария, като се възползва от войната в Украйна. 58-годишният доайен сред лидерите в Европейския съюз се изправи пред безпрецедентен и разнороден съюз от шест партии, решени да се борят с "авторитаризма" и "корупцията" на 12-годишното управление на Орбан, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Анализаторите прогнозираха оспорвана битка, но резултатите опровергаха очакванията. Коалицията "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз" и Християндемократическата народна партия получиха 53 процента от гласовете в партийните листи и победиха в 88 едномандатни избирателни района. Опозиционната коалиция "Обединени за Унгария" успя да спечели само 35 на сто от гласовете за партийни листи и да надделее в 18 едномандатни избирателни района, показват данни на Националната избирателна служба. С тази преднина министър-председателят си осигурява мнозинство от две трети в парламента (135 от 199 места, с две повече, отколкото в предишния).

Снощи неговият опонент Петер Марки-Зай призна поражение и се обърна към своите поддръжници. "Няма да скрия тъгата и разочарованието си", реагира той. Опозиционерът осъди "неравната борба" срещу "пропагандата", "кампанията на омразата и лъжите".
       
"Спечелихме изключителна победа - толкова голяма, че вероятно може да се види от Луната и със сигурност от Брюксел", заяви с усмивка Орбан, който е свикнал да се изказва остро по адрес на ЕС. Премиерът обяви изборния триумф за реванш спрямо своите "многобройни противници", като посочи "левицата у дома, международната левица навсякъде, брюкселските бюрократи, империята на Сорос с всичките ѝ пари, международните масмедии и накрая дори украинския президент". Володимир Зеленски разкритикува преди дни унгарския лидер заради нежеланието му да помогне срещу руската агресия в Украйна. 

Нахлуването на силите на Русия в съседна Украйна на 24 февруари първоначално изглеждаше, че ще навреди на кампанията на Орбан, посочва БТА. Той бе принуден да дава неловки обяснения за продължаващите с десетилетие топли отношения с руския президент Владимир Путин. Орбан обаче успя да убеди твърдия електорат на ФИДЕС, че в желанието си да подобри връзките с ЕС опозиционната коалиция „Обединени за Унгария“ може да вкара страната във война – обвинение, което опозицията отхвърли. 

Орбан се представи като "защитник" на Унгария, гарант на мира и стабилността, като отказа да достави оръжие на Украйна и да обмисли налагане на санкции, които биха лишили унгарците от ценния руски петрол и газ. В същото време на предизборните плакати и в проорбанските медии Петер Марки-Зай бе представян като "опасен", обвиняван, че иска да вкара страната във война заради силната си подкрепа за Украйна. Въпреки че кандидатът критикуваше близостта, която Виктор Орбан поддържа от 2010 г. с руския президент, и го нарече "унгарския Путин", реториката на Марки-Зай очевидно не бе убедила избирателите, отбелязва АФП.

На последния си предизборен митинг в петък Орбан заяви, че снабдяването на Украйна с оръжие - нещо, което Унгария, единствена сред съседните на Украйна държави от ЕС отказва да направи - ще превърне страната във военна мишена, а санкционирането на вноса на руски енергийни ресурси ще доведе до съсипване на унгарската икономика. "Това не е наша война, ние трябва да останем извън нея", каза Орбан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

От години Орбан циментира еднопартийното управление на ФИДЕС с промени конституцията и изборния кодекс, чрез установяване на контрол върху медиите, назначаване на свои верни хора на ключови постове и възнаграждаване на близки до ФИДЕС бизнесмени с изгодни държавни поръчки. При все това той се радва на подкрепата на много от по-възрастните, по-бедните избиратели и живеещите в малки населени места, които приветстват защитата на християнските семейни ценности, данъчните облекчения и ценовите тавани за горивото и някои храни. Изборите бяха организирани в момент, когато Европа е изправена пред висока инфлация и енергийна несигурност, подхранвани от мерките срещу коронавируса и войната в Украйна. Ръстът на цените потребителските стоки през февруари в Унгария достигнаха 15-годишен пик от 8,3 процента.

Унгарският лидер е яростен критик на имиграцията, правата на ЛГБТ и затова си спечели възхищението на десните националисти в Европа и Северна Америка. Той взе под свой контрол много от унгарските демократични институции и се представя като защитник на европейското християнство срещу мюсюлманските мигранти, прогресивните партии и "ЛГБТК лобито". Заедно с изборите за парламент вчера се състоя и референдум по въпроси, отнасящи се до програмите за сексуално образование в училищата и дали да бъде достъпна за децата информация за смяна на пола.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?