Медия без
политическа реклама

Путин обеща да се разправи сурово с метежниците от "Вагнер"

Съобщава се, че редовната армия бомбардира пътя Ростов - Воронеж

24 Юни 2023Обновена

Руският президент Владимир Путин излезе с извънредно обръщение към нацията, в което нарече действията на наемците от "Вагнер" предателство, измяна и удар в гърба на Русия. И обеща всички те да понесат неминуемо наказание. От изявлението стана ясно, че Путин няма намерение да преговаря с "Вагнер" и ще ги унищожи.

"Това, с което се сблъскахме, е предателство. Ние се борим за правото да останем Русия. Тази битка изисква единство на всички сили, когато трябва да отхвърлим всичко, което ни разделя. И затова действията, които разкъсват нашето единство, са предателство и удар в гърба на Русия и на нашия народ. Такъв удар бе нанесен през 1917 г., когато нашата страна се сражаваше в Първата световна война и нейната победа беше открадната", каза Путин.

"Всеки вътрешен смут е смъртоносна опасност за нашата държавност и нашите действия по защита от такава опасност ще бъдат твърди. Всеки, който е подготвял метеж, ще понесе неминуемо наказание. Въоръжените сили и другите държавни органи вече получиха нужните заповеди. Като президент на Русия и като Върховен главнокомандващ ще направя всичко, за да защитя нашата страна и конституционния строй. Тези, които организираха метежа и насочиха оръжие срещу своите бойни другари, извършиха престъпление и ще отговорят за него", закани се руският президент.

Путин нито веднъж не спомена името на Евгений Пригожин, но пък назова "Вагнер". "Непремерините амбиции и лични интереси доведоха до измяна - измяна и към своята страна, и към своя народ. И към онези бойци и командири от "Вагнер", които рамо до рамо с другите наши части и подразделения се сражаваха и загиваха. Героите, които освобождаваха Соледар и Артьомовск /Бахмут/, градове и села в Донбас. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират метеж", каза Путин.

Според него всички разпри трябва да бъдат оставени настрана в периода на спецоперацията, когато се решава съдбата на руския народ.

"Всеки смут е смъртоносна опасност. Нашите действия ще бъдат твърди. Въоръжените сили на Русия вече получиха необходимите заповеди за неутрализация на онези, които организираха въоръжения метеж", каза Путин.

Президентът Путин влезе във война с "Вагнер" и се обади на беларуския си колега Лукашенко за подкрепа, съобщи The Moskow Times. 

" Във Воронежка област е атакувана една от колоните на ЧВК "Вагнер". Авиацията е пусната в действие. Гражданската война започна официално", пише канал, близък до ЧВК, АP Wagner.

В същото време подходите към Москва са блокирани от силови структури. Призовават се водачите на МПС да не пътуват по съответните трасета, които водят извън и към Москва. 

Телеграм-каналът "Рибар" съобщи, че фронтовата авиация действа по магистралата, която свързва Ростов с Воронеж, за да попречи на "Вагнер". Специализиран военен Телеграм канал коментира, че даването на такива заповеди и техните цели удивлява. Каналът потвърждава, че "Вагнер" са свалили по-рано днес два военни хеликоптера - Ми-8 и Ми-35. 

След 12 часа мълчание се обади и президентът на Чечения Рамзан Кадиров. В Телеграм канала си той подкрепи Путин и коментира действията на Пригожин: 

"Неведнъж предупреждавах, че войната не е време за размяна на лични обиди и за решаване на спорове в тила. Длъжен си постоянно да си спокоен и надежден. Представете си как се чувстват сега момчетата в окопите, когато пред очите им е врагът, а зад гърба им е предателска авантюра. Става дума за стабилността, за единството на държавата, за сигурността на гражданите. Историята показва, че подобни действия могат да доведат до кървави последствия". 

Кадиров потвърждава подкрепата си за Путин и че "метежът трябва да бъде потушен, ако са нужни сурови мерки, ние сме насреща". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата