Медия без
политическа реклама

Президентите на 4 държави се увериха на място в руските зверства

Държавните глави на Полша, Литва, Латвия и Естония се срещнаха в Киев с президента Володимир Зеленски

14 Апр. 2022Обновена
Президентите на Литва Гитанас Науседа (отляво надясно), на Полша Анджей Дуда, на Украйна Володимир Зеленски, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис се снимаха заедно в Киев в знак на единство срещу руската агресия.
ЕПА/БГНЕС
Президентите на Литва Гитанас Науседа (отляво надясно), на Полша Анджей Дуда, на Украйна Володимир Зеленски, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис се снимаха заедно в Киев в знак на единство срещу руската агресия.

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си за Украйна и поискаха възмездие за военните престъпления, извършени от руските сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
                  
Президентите Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис посетиха Бородянка - един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на руските войски.

"Борбата за бъдещето на Европа се води тук", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа и призова за по-строги санкции, включително срещу доставките на нефт и газ от Русия и срещу всички банки в страната.
                   
Появявайки се заедно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински дворец в Киев,  четиримата потвърдиха ангажиментите си да подкрепят Украйна политически и с военна помощ.
                   
"Ние познаваме тази история. Знаем какво означава руската окупация. Знаем какво означава руският тероризъм", каза Дуда. Той заяви, че тези, които са извършили военни престъпления, както и тези, които са издавали заповеди, трябва да бъдат подведени под отговорност.
                   
"Ако някой изпрати самолети, ако някой изпрати войници да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги ликвидират, това не е война", каза той. "Това е жестокост, това е бандитизъм, това е тероризъм".

ОССЕ събра доказателства                   

Експертен доклад, поръчан от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, установи "ясни признаци на нарушения на (международното хуманитарно право) от страна на руските сили при воденето на военните действия". Докладът е изготвен от експерти, подбрани от Украйна, и публикуван в сряда от базираната във Виена организация, отбелязва АП.

В доклада се посочва, че има нарушения и от страна на Украйна, но се заключава, че извършените от Русия са далеч по-тежки.         

"Украйна е местопрестъпление"

Прокурори от Международния наказателен съд нарекоха Украйна „местопрестъпление“. Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан посети Буча – предградието на Киев, което стана синоним на множество зверства срещу цивилни. „Украйна е местопрестъпление“, каза той пред репортери в Буча. Съдът в Хага разследва и преследва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

„Тук сме, защото имаме основания да смятаме, че се извършват престъпления, които са от юрисдикцията на съда“, каза Хан и обеща „да проследи доказателствата“, а криминалистите вече започнаха работа.                          

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата