Медия без
политическа реклама

Полша се отърва от евроскептичните си управници

На власт се връща бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск

11 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Доналд Туск (в средата) бе заснет в напрегнато очакване на резултата от вота в Сейма

Досегашният полски премиер Матеуш Моравецки загуби днес вот на доверие в Сейма (долната камара на полския парламент), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че с това се отваря пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Днешният вот слага фактически край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост", която е упреквана в подриване на независимостта на съдебната система, в превръщане на държавните медии в инструменти за пропаганда и в насаждане на предразсъдъци към малцинствени групи като имигрантите и представителите на ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс. 

Доналд Туск обеща да работи за подобряване на отношенията между Варшава и Брюксел и за размразяването на европейските средства, предвидени за Полша съгласно плана за възстановяване от пандемията. ЕС блокира  милиарди евро, поради неспазване на върховенството на закона.

Срещу Моравецки днес гласуваха 266 от общо 456 депутати, взели участие във вота. В подкрепа на досегашния премиер гласуваха 190 депутати.

Ключови думи:

Полша

Още по темата