facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

1 826
Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания са против спасителния пакет

Четири държави от ЕС, наричащи себе си "Пестеливата четворка", представиха днес  собственото си предложение за възстановяване на ЕС след коронавируса, като отново отхвърлиха всички съвместни дългови инструменти.

Групата, включваща Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, иска спешна помощ за силно засегнатите страни да приеме формата на еднократни заеми, които трябва да бъдат договорени в рамките на две години, гласи предложението, публикувано от канцеларията на австрийския канцлер Себастиан Курц.

Освен това заемът трябва да бъде „насочен към дейности, които допринасят най-много за възстановяването, като например научни изследвания и иновации, повишена устойчивост в здравния сектор и осигуряване на зелен преход“, се казва в предложението.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел предложиха фонд от 500 милиарда евро за съживяване на опустошената от пандемията икономика на Европа. Фактът, че Германия подписа план за съвместен дълг се разглежда като исторически повратен момент за Европейския съюз.

Но така наречената „Пестелива четворка“ продължава да настоява, че не трябва да има „взаимност на дълга“ - процес, който според тях би позволил на по-малко дисциплинираните и по-слабите икономики на ЕС да получат неоправдани ползи от по-евтино финансиране на гърба на партньорите си от по-силния север на Евросъюза.

В публикуваното предложение се казва, че подкрепата за икономическото възстановяване трябва да бъде придружена от „силен ангажимент за реформи и фискална рамка“ - ключово задължение за държавите получатели.

Четирите държави също така заявяват, че ще е необходимо да се „защитят от измами разходите“ чрез тясно участие на европейските прокурори и служители за борба с корупцията.

Предложението отхвърля перспективата за всякакви „значителни увеличения“ в бюджета на ЕС, както е предвидено в плана на Макрон-Меркел за финансиране на програмата за възстановяване./БГНЕС

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Швейцарците подкрепиха имиграцията от ЕС

27.09.2020

Обновена

3814 28
Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

1003 33
Срещата на върха в ЕС се отлага заради коронавируса

22.09.2020

Обновена

951 1

Коментари

nebenebe

Сложничко става за тиквата на БХ. А уж бяха авери с тоя гамен, така да се каже. Тежка е короната, да знайти.

дъртреалист

Заедно с оздравителните мерки трябва да се диагностицират причините за сегашната  криза, защото тя не пада от небето. Тя беше внушена отвън и няма никакво здравно или икономическо основание.

Високоинфекциозните зарази не се спират с изолация на здравите, което показа и практиката.

А причинената от изолация икономическа криза СЪЩО не намалява разпостранението на инфекцията.

Ако тази сметка не се направи, ПАК ЩЕ НИ ВКАРАТ в ъгъла, в клинч.

По заповед отвън, от Бретонската гора.. 

NEM2

Значи американското правителство конспиративно си е самовнушило криза, която повиши безработицата им от 3% на 25% и срина акциите на борсата точно преди изборите... А, какво спечелиха шведите като не се изолираха - същата разбита икономика и няколко пъти повече смъртни случаи от съседите си.

nebenebe

И аз се питам как стана синхронизацията. Че проблем има, е ясно.

lalluger

Меркел са я навили, заради рискът Италия да поеме друг курс, дори излизане от ЕС. Което ще е краят

dobadoba

Мдаммм...

Към тази същата ли еврозона се натискаме и ние?..

⚓️

idunno

Остави зоната, глей съюза на какво е заприличал...

Влез или се регистрирай за да коментираш