Quantcast

Медия без
политическа реклама

Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия са грешка и са в полза на Китай

Унгарският лидер допусна напускане на Евросъюза

13 Февр. 2022
EPA/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че като се „затваря“ за сътрудничество с Русия, ЕС прави стратегическа грешка и се отказва от гигантсик икономически възможности, предава БГНЕС.

„Считаме стратегията на Брюксел за погрешна, а санкциите срещу Русия – за задънена улица. Изключвайки се от сътрудничество с Русия, европейските държави напълно отстъпват икономически възможности на Китай. Това е стратегическа грешка. Не можем да променим посоката на външната политика на ЕС, поради което разработихме и използваме унгарския модел. Ние сме членове на ЕС и НАТО, но в същото време си сътрудничим с Русия. Примерът на Унгария доказва, че това е възможно", каза Орбан. 

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Унгария не е наложила вето на налагането на санкции срещу Русия, за да не наруши единството в Европа. Европейският съюз по-рано заяви, че може да въведе сериозни допълнителни икономически санкции срещу Русия в случай на влошаване на ситуацията около Украйна.

В същото време, Орбан допусна, че е възможно неговата страна да напусне ЕС  в реч пред поддръжници в унгарската столица, предават световните агенции. Под лозунга за върховенството на закона Европейският съюз води "свещена война, джихад", заяви той.  В същото време той призова ЕС да проявява толерантност към Унгария. В противен случай, заяви Орбан, няма да е възможно те да продължат по общ път.

Унгарският премиер направи това изявление няколко дни преди датата, на която се очаква Европейският съд да обяви решението си за новия механизъм на ЕС за върховенството на закона. Унгария и Полша подадоха иск срещу новия механизъм, приет през декември 2020 г., по силата на който страни, нарушаващи принципите на върховенството на закона, може да се окажат отрязани от общия европейски бюджет.

Междувременно Орбан удължи тавана върху цените на горивата с три месеца и обеща още по-щедра финансова подкрепа за семействата. Той обвини опонентите си, че планират връщане към икономическия хаос, който доведе страната до ръба на финансовия крах през 2008 г.

„Цената на тока е най-ниската в Европейския съюз, цената на газа е третата най-ниска. По-ниските сметки за енергия работят. Испания и Франция правят същото сега. Цената на горивото е петата най-ниска, плащаме 480 форинта за литър. Без таван на цените щеше да е много над 500. Таванът на цените работи, ето защо удължаваме мярката с три месеца.“, обяви Орбан, цитиран от БНР.

Преди вота правителството харчи общо 1,8 трилиона форинта или близо 6 милиарда долара, а тази година икономическият растеж се забавя до 5% в сравнение със 7 на сто през 2021-ва. Орбан не пропусна и темата за миграцията, но този път предупреди, че стотици, хиляди, дори милиони бежанци ще дойдат от Украйна, ако започне война.

За първи път от 2010-а, когато идва на власт, Орбан и неговата партия Фидес ще се изправят срещу обединена опозиция.

Още по темата