Медия без
политическа реклама

Не тръгвайте за Гърция - идат нови пороища

Област Тесалия е затворена за движение, а цели селища са под вода

07 Септ. 2023
Така изглеждат някои селища в Гърция след урагана "Даниел"
Така изглеждат някои селища в Гърция след урагана "Даниел"

Положението в някои райони на Гърция е критично, а се очакват и нови порои. В цялата област Тесалия движението по шосетата е спряно, магистралата Атина - Солун е затворена и в двете посоки, а много селища са под вода. От 6 септември гръцките власти започнаха пренасочване на движението за България през Метеора - Егнатия - Солун, но към момента и този маршрут не функционира.

В социалните мрежи е пълно с кадри на опустошения.

Пожарната служба съобщи, че в последните три дни е получила близо 5000 сигнала за бедстващи хора и щети. Повечето от тях са били свързани с търсене на помощ за изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и извеждане на хора на безопасни места, предаде телевизия "Скай".

Очакват се интензивните  дъждове да продължат и днес до вечерта.  Местните власти  призоваха хората да не предприемат излизания и пътувания и да се запасят с храна и вода. В Трикала има опасност от преливане на реката, улиците се намират под вода. 

 

Очаква се от утре времето да започне да се подобрява, съобщи ситуационният центгър на българското външно министерство. От МВнР препоръчват на българските граждани да останат на сигурно място, където са настанени, до подобряване на метеорологичните условия.

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат денонощно към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310829210 105, +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected]. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

потоп, Гърция, наводнение

Още по темата