Медия без
политическа реклама

Мъск се опитвал да посредничи между САЩ и Русия

07 Септ. 2023

Елон Мъск тайно е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа Starlink близо до кримското крайбрежие миналата година, за да попречи на украинска подводна атака срещу руския военноморски флот, се казва в откъс от новата биография на ексцентричния милиардер, озаглавена "Елон Мъск", на Уолтър Айзъксън.

Когато украинските подводни дронове, натоварени с експлозиви, се приближили до руския флот, те "загубили връзка и безвредно изплували на брега", пише Айзъксън.

Решението на Мъск, което накарало украинските служители да го молят да включи отново сателитите, било продиктувано от остър страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия - страх, който се засилва от разговорите на Мъск с висши руски служители, според Айзъксън. Биографията на Мъск ще бъде издадена от Simon & Schuster на 12 септември.

Притесненията на Мъск за "мини Пърл Харбър", както той се изразява, не се сбъдват. Но епизодът разкрива уникалната позиция, в която се е оказал Мъск в хода на войната в Украйна. Независимо дали е имал намерение или не, той се е превърнал във властови посредник, когото американските служители не могат да пренебрегнат.

Новата книга на Айзъксън, автор на прочутите биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн, предоставя свеж поглед върху живота на Мъск и екзистенциалния му страх от разпалването на по-широка война.

"Старлинк" не е предназначен да участва във войни. Тя беше направена, за да могат хората да гледат Netflix и да се отпуснат, да се включат в интернет за училище и да правят добри, мирни неща, а не да нанасят удари с дронове", казва Мъск

Скоро Мъск се обажда по телефона на съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, на председателя на обединените въоръжени сили, генерал Марк Мили, и на руския посланик в САЩ, пише Айзъксън.

"Междувременно Михайло Федоров, заместник министър-председател на Украйна, молил Мъск да възстанови връзката за подводните безпилотни самолети, като разказал на Мъск за техните възможности в текстово съобщение", разказва Айзъксън. "Просто искам ти - човекът, който променя света чрез технологиите - да знаеш това", пише Федоров на Мъск.

Още по темата