Медия без
политическа реклама

Израел спря да издава визи на пратеници на ООН

25 Окт. 2023
Гилад Ердан
Стопкадър от екрана
Гилад Ердан

Израелските власти ще откажат да издават визи на представители на ООН след изявлението на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш за "задушаващата окупация" на Палестина. Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан заяви това по радио "Галей Цахал". Той подчерта, че вече е въведена система за откази.

"Заради неговите (на Гутериш - бел. ред.) изявления ще отказваме визи на представителите на ООН. <...> Вече отказваме визи на заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс. <...> Време е да им дадем урок", заяви Ердан.

Ден по-рано Гутериш заяви по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, че осъжда "ужасните и безпрецедентни терористични актове" срещу Израел от страна на Хамас. В същото време той смята, че нападенията не са се случили от нищото, тъй като народът на Палестина от десетилетия живее под "задушаваща окупация". Според него никакви оплаквания не могат да оправдаят нападение срещу Израел и атаките на Хамас не трябва да бъдат причина за колективно наказание на Палестина.

В отговор на изявлението израелският пратеник в ООН призова Гутериш да подаде оставка, защото не разбира "кампанията за масово убийство на деца, жени и възрастни хора". На свой ред външният министър Ели Коен заяви, че ще откаже лични срещи с генералния секретар на световната организация на фона на неговите изявления.

След нападението на Хамас срещу Израел Гутериш посети контролно-пропускателния пункт Рафа на границата между Египет и Ивицата Газа и участва в срещата на върха за мир в Кайро.

Израел поиска извинение от Оорганизацията на обединените нации (ООН), защото е позволила на “Хамас” да изгради "военна машина" в Газа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, ООН