Медия без
политическа реклама

Израел поиска извинение от ООН, че мълчи за “Хамас”

Предложена от Бразилия резолюция бе спряна от САЩ

18 Окт. 2023
Гилад Ердан реагира гневно на общия тон на дебата, в който доминираше внимание към страданията на палестинците и по-малко към израелските жертви на тероризма.
Стопкадър от екрана
Гилад Ердан реагира гневно на общия тон на дебата, в който доминираше внимание към страданията на палестинците и по-малко към израелските жертви на тероризма.

Израел поиска извинение от Оорганизацията на обединените нации (ООН), защото е позволила на “Хамас” да изгради "военна машина" в Газа. Постоянният представител на Израел в световната организация Гилад Ердан нарече неразбираем факта, че Съветът за сигурност на ООН все още не е осъдил нападението на “Хамас” срещу страната му.

"Ние изискваме извинение. ООН и някои от членовете на този съвет [Съвета за сигурност на ООН] побързаха да признаят лъжите на терористите, подобни на "Ислямска държава", и отказаха да признаят убедителните доказателства за спазването на законите от страна на демокрацията. Трябва да се извините, да се извините за това, че никога не свикахте Съвета, когато ракети на Хамас бяха умишлено изстрелвани по израелски болници. <...> Извинете се, че години наред криехте главите си в пясъка, докато Хамас безпрепятствено изграждаше военната си машина в Газа", заяви той на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано след удара по болницата Ал-Ахли в Ивицата Газа. Заседанието бе по инициатива на Русия, Китай и Обединените арабски емирства.

"До днес вие не сте направили главното нещо. Вие, като Съвет, не осъдихте бруталната атака на “Хамас”. Това е просто неразбираемо. Не можете да постигнете консенсус дори по такъв основен въпрос. Не се съсредоточавате върху това, което трябва да се направи, за да се освободи Газа от “Хамас”, за да се осигури край на тиранията над народа на Газа. Вместо това Съветът е съсредоточен единствено върху хуманитарните коридори и [хуманитарната] помощ. Това са важни и благородни задачи, но те определено няма да помогнат за предотвратяването на нови кръвопролития от страна на “Хамас", заяви дипломатът.

Групата на арабските държави в ООН измести темата за последните драматични събития към дългогодишния проблем за създаването на палестинска държава. Европейският съюз потвърди правото на Израел да се защитава, но настоя да се спазва международното хуманитарно право.

Преди това Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесена от Бразилия проекторезолюция, осъждаща войната между палестинското ислямистко движение “Хамас” и Израел и "ужасните терористични атаки". Тя бе подкрепена от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност. Две държави - Русия и Великобритания - се въздържаха, а Съединените щати гласуваха "против".

Така САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, призоваваща за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и “Хамас”, с които да бъде гарантирана доставката на хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обърна внимание, че в текста не се казва нищо за правото на Израел да се отбранява.

Гласуването по изготвения от Бразилия документ бе отлагано два пъти през последните два дни на фона на опитите на САЩ да посредничат за гарантирането на достъп до Ивицата Газа за доставка на хуманитарна помощ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, ООН, Хамас